POČELA EPIDEMIJA

Cijepljeno 400.000 osoba, više od 3500 oboljelih od gripe

Situacija zasad nije alarmantna, odnosno približno je ista kao u ovo doba prošle godine, - kaže epidemiolog prof. dr. Bernard Kaić
 Ranko Šuvar / CROPIX

- Broj oboljelih od gripe polako raste, ali situacija zasad nije alarmantna odnosno približno je ista kao u ovo doba prošle godine - kaže epidemiolog iz Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prof. dr. Bernard Kaić.

Naime, HZJZ potvrdio je 878 slučajeva gripe, ali ukupna brojka oboljelih barem je četiri puta veća jer ne traže svi liječničku pomoć pa nema i službene potvrde njihove bolesti. Također, bilježi se i jedan smrtni slučaj odnosno jedan je stariji pacijent nedavno umro u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević od komplikacija nastalih zbog gripe. U toj se bolnici inače liječi 20-ak pacijenata zbog komplikacija gripe.

Županije bez gripe

- Čak je i prevladavajući tip A i to H1N1 isti kao prošle godine u ovo vrijeme. Tek u drugom dijelu sezone gripe bilo je više oboljelih od tipa B - objašnjava prof. dr. Kaić. Dodaje da se zasad ne očekuje neka ‘spektakularna’ sezona gripe odnosno da na to ne upućuju niti događanja u drugim europskim državama.

Prema posljednjim podacima HZJZ-a, 99 posto oboljelih imalo je gripu tipa A i to podtip H1N1, a 4 posto H3N2. Također, 1 posto oboljelo je od tipa B i to podtipa Victoria. Po broju prijavljenih prednjači Zagreb u kojem se bilježi 20 oboljelih na 100.000 stanovnika, a slijedi Šibensko-kninska i Krapinsko-zagorska županija s upola manjim brojem oboljelih.

Zasad, u šest županija nije prijavljen ni jedan novi slučaj. Također, očekivano, najviše je oboljelih među djecom do 4 godine, a najmanje među starijima od 65 godina koji se inače i najviše cijepe protiv gripe.

Cjepivo

- Po svemu sudeći ove sezone cijepljeno je gotovo 400.000 osoba o čemu će uskoro stići službeni podaci iz svih županija. Vjerojatno je brojka i veća pribroje li se i oni koji su sami kupili cjepivo - kaže dr. Kaić.

Naime, cjepivo je besplatno odnosno nabavlja se na račun HZZO-a za sve starije od 65 godina te za kronične bolesnike. Za ovu je sezonu nabavljeno četverovalentno cjepivo koje štiti od oba podtipa virusa A te dva podtipa virusa B (Victoria i Yamagata) što znači da je zaštita proširena.

Istina, napominje dr. Kaić, zaštita ne može biti stopostotna, ali značajno smanjuje rizik od te teške bolesti što mnogi zaboravljaju pa je onda i rizik za komplikacije veći. Kako će se razvijati ova sezona gripe teško je predvidjeti, ali po svemu sudeći mogla bi ostati na lanjskoj razini kad je potvrđeno 61.000 oboljelih te 107 umrlih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:15