NA REDU ADOLESCENTI

Cijepljeno prvih 76 djece mlađe od 16, masovno cijepljenje počinje najesen

Svjetska zdravstvena organizacija protivi se cijepljenju djece dok siromašnim zemljama nedostaje cjepiva za odrasle
 Microgen Images/Sciencephoto //Profimedia

Dok cijepljenje odraslih građana polako doseže 50 posto cijepljenih, u Hrvatskoj u prvi plan sve više dolazi cijepljenje djece osobito otkako su Američka agencija za lijekove (FDA) i Europska agencija za lijekove (EMA) odobrile Pfizer/BioNTechovo cjepivo za djecu od 12 do 16 godina. To znači da bi 235.441 dijete u Hrvatskoj u dobi od 12 do 18 godina uskoro moglo dobiti priliku za cijepljenje, ali samo cjepivom Pfizer/BioNTecha.

Zasad se cijepe samo djeca koja imaju neke zdravstvene probleme zbog kojih koronom mogu biti dodatno ugrožena i prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je do jučer cijepljeno 76 djece u dobi od 12 do 15 godina i 1345 djece u dobi od 16 do 17 godina.

- Mi smo i dosad cijepili djecu u dobi od 16 do 18 godina, ali samo onu koja imaju neki zdravstveni problem zbog kojeg bi infekcija kod njih mogla biti opasna i po život. Jednako tako, otkako je odobreno cjepivo za mlađe od 16 godina, krenuli smo i s cijepljenjem te djece, ali također prije svega one koja su zbog svojih osnovnih zdravstvenih problema osjetljivija na covid-19 - objašnjava dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodaje da će se cijepljenje školske djece starije od 12 godina organizirano provoditi kad počne nova školska godina jer će tada to biti moguće kvalitetno organizirati. Nositelji toga posla bit će liječnici školske medicine. Budući da je riječ o maloljetnicima, a cijepljenje je dobrovoljno, pristanak će, naglašava, morati dati roditelji.

Prvo kronični bolesnici

- U Zagrebu smo Pfizerovim cjepivom već cijepili zdravstveno osjetljivu djecu stariju od 16 godina, a u tijeku je cijepljenje djece u dobi od 12 do 16 godina koja su kronični bolesnici - kaže dr. Tatjana Petričević Vidović, voditeljica službe za školsku medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar". Naglašava da će za cijepljenje školske djece pričekati naputak HZJZ-a.

Istina, cijepljenje mlađih od 18 godina ne podržava Svjetska zdravstvena organizacija i ističe da je potrebno povećati dostupnost cjepiva u manje razvijenim zemljama, gdje je cijepljenje odraslih na vrlo niskim razinama, a onda je upitna i ukupna zaštita od covida u svijetu.

Kreću Francuska i Litva

No, bez obzira na tu primjedbu SZO-a, dio zemalja već izrađuje planove za cijepljenje djece kako bi nova školska godina počela uobičajenim tijekom. Dio zemalja EU već najavljuje da bi poput Austrije i Španjolske počele cijepiti djecu tijekom zadnjeg ljetnog mjeseca, pa bi rujan učenici dočekali zaštićeni od korone.

Sredinom ovog mjeseca s cijepljenjem djece startaju Francuska i Litva, a cjepivo mladima već nudi Njemačka. U SAD-u je cijepljenje mladih od 12 do 16 godina počelo odmah nakon odobrenja FDA-a, a u tijeku je cijepljenje u Izraelu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Činjenica je da većina zemalja unatoč podacima da djeca nisu jako ugrožena ovim virusom smatra da ih je važno cijepiti kako bi se nastava mogla nesmetano odvijati uživo jer je online učenje pokazalo niz nedostataka za učenike.

Pfizer je već pokrenuo novo ispitivanje svojeg cjepiva protiv covida-19 u SAD-u na djeci mlađoj od pet godina, ali na malom broju sudionika. Zasad je uključeno samo 144 djece, a kod one koja su cijepljena nije bilo težih nuspojava. Plan je tvrtke da do rujna podnese zahtjev FDA-u za hitno odobrenje uporabe cjepiva za djecu u dobi od dvije do 11 godina.

To bi jamčilo maksimalnu cijepljenost, odnosno veću od 70 posto, a kad se tome dodaju i oni koji nisu cijepljeni, a preboljeli su koronu postigao bi se toliko očekivani kolektivni imunitet, moguće veći i od 80 posto, koji bi nas većim dijelom zaštitio od covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:20