ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Cilj Vlade u idućoj godini je zaštita građana i gospodarstvenike od novih vanjskih šokova‘

Podsjetio je da je napravljen ogroman iskorak u financijskoj decentraliziciji

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u uvodu sjednice Vlade istaknuo da je temeljni cilj Vlade u idućoj godini zaštiti građane i gospodarstvenike od novih vanjskih šokova, što je, kako je naveo, Vlada činila uspješno i u dosadašnjim krizama, od covida-19, potresa, energetske krize i dr.

"Nastojat ćemo da se napravi i ozračje koje će temeljem naše ekonomske i fiskalne politike omogućiti daljnji rast BDP-a, plaća i mirovina, uz istovremeno smanjivanje inflacije i udjela javnog duga u BDP-u, koji će ove godine pasti na 60,7 posto. To je sjajan uspjeh s obzirom da smo vrlo brzo tu krivulju, koja je išla rapidno prema gore nakon covida, vratili u pravi smjer i pokazali da su hrvatsko gospodarstvo i javne financije itekako stabilni i otporni", izjavio je premijer.

Podsjetio je da je napravljen ogroman iskorak u financijskoj decentraliziciji s novim paketom porezne reforme, koji će osigurati rast plaća za siječanj, koje će se isplatiti u veljači, dok će minimalna plaća porasti sa 700 na 840 eura bruto. Naveo je i da je od početka mandata njegove Vlade minimalna bruto plaća uvećana za 103 posto.

Istaknuo je i da će se u idućoj godini dovršiti puni profil Istarskog ipsilona, pred turističku sezonu pustit će se u promet druga cijev tunela Učka, dovršit će se autocesta između Zagreba i Siska, a kreće i izgradnja autoceste do Dubrovnika te autoceste A7 do Žute Lokve.

Podsjetio je da od iduće godine stupa na snagu novi Zakon o turizmu, prvi koji će osigurati njegov održiv razvoj i veću konkuretnost Hrvatske, uz uvažavanja svih ciljeva ztelene tranzicije.

"Naše politike, uz Nacionalnu razvojnu strategiju i Program Vlade, u ovom desetljeću će biti obilježene sa četiri ključne teme - demografska revitalizacija, dekorbonizacija, digitalizacija i ulaganje u obrazovanje, bez kojih nema adekvatne participacije Hrvatske u procesima koji se odvijaju globalno i u Europi", zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 19:24