POVRATAK TURIZMA

Čim je Boris Johnson najavio blaže mjere, booking Britanaca za Dubrovnik eksplodirao!

Dobre najave s britanskog tržišta stižu samo desetak dana nakon što je TUI UK najavio kako od svibnja ponovo pokreće 15 linija
 Tonči Plazibat/Cropix

Najava britanskog premijera Borisa Johnsona da Velika Britanija napokon kreće prema popuštanju mjera imala je izniman efekt na turizam: kako prenose britanski i svjetski mediji, najveći svjetska turistička kompanija TUI nakon ove objave bilježi povećanje bookinga s britanskog tržišta za čak 600 posto u odnosu na prethodne dane, a dobre brojke pristižu i iz ostalih kompanija.

Avioprijevoznik easyJet, naprimjer, kaže kako su se zahtjevi prema ovom operateru s britanskog tržišta utrostručili, a Thomas Cook pak bilježi pojačanje prometa s britanskog tržišta od 75 posto.

Iako ne ulaze među top pet naših emitivnih tržišta, dio tog britanskog interesa za putovanjima automatski se prelio i na Hrvatsku, posebno Dubrovnik koji se iznimno raduje interesu Britanaca za ljetovanje na krajnjem jugu Hrvatske.

Putovanja

Kako nam je potvrdio dubrovački gradonačelnik Mato Franković, booking s britanskog tržišta porastao je neposredno nakon Johnsonove najave otprije dva dana kako Velika Britanija planira otpuštanje mjera provesti u četiri faze, s krajnjim ciljem da se sve mjere koje trenutno priječe socijalizaciju među ljudima u potpunosti ukinu do 21. lipnja.

"Mi smo, naravno, neposredno nakon te objave osjetili efekt pa tako dubrovački hotelijeri potvrđuju rast bookinga s britanskog područja u iznosima od 30 do 40 posto u odnosu na prethodne dane, što nas posebno raduje. Taj se booking većinom odnosi na ljetnu sezonu, no hotelijeri se nadaju dobrom rujnu i listopadu, posebno s obzirom na cijepljenje", rekao je Franković.

Prema podacima koje prenose strani mediji, najveći dio Britanaca koji željno iščekuju putovanja ove će se godine u najvećoj mjeri, logično, odlučiti za svoja tradicionalna tržišta - Grčku, Španjolsku, Tursku, ali profitirat će i Portugal te Italija koji prema podacima Skyscannera na dan Johnsonove objave popuštanja mjera bilježe rast bookinga veći od 100 posto u odnosu na dan prije.

Dobre najave s britanskog tržišta stižu samo desetak dana nakon što je TUI UK najavio kako od svibnja ponovo pokreće 15 linija prema Hrvatskoj, i to prema tri zračne luke, Puli, Dubrovniku i Splitu. Za Pulu će tako voziti pet izravnih dnevnih linija iz pet britanskih gradova iz svibnja do listopada, prema Dubrovniku će iz osam britanskih gradova prometovati osam dnevnih linija, a za Split će ih dnevno operirati dvije.

Veće brojke

Povratak TUI-ja UK dobra je vijest za domaći turizam nakon što je promet prošle godine između ova dva tržišta bio obustavljen pa se u sezoni 2021., ne pogorša li se epidemiološka situacija, očekuju veće brojke britanskih turista nego što je to bilo lani.

U sezoni 2020., naime, iz Velike Britanije u Hrvatsku je stiglo samo 127.129 Britanaca koji su ovdje napravili 685 tisuća noćenja, što je tek 14,8 posto od rezultata u godini prije.

Tijekom 2019., naime, u Hrvatskoj je boravilo 898 tisuća Britanaca koji su napravili 4,6 milijuna noćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2023 05:05