IZBORNA UTAKMICA

'ČIM SE DIŽE TOLIKA PRAŠINA ZNAČI DA IM NIJE SVEJEDNO' Iz Domovinskog pokreta objasnili zašto Škoro ide na megdan Jandrokoviću i Raspudiću

 
Miroslav Škoro
 Damjan Tadić / CROPIX

- Odluku da Miroslav Škoro na parlamentarnim izborima nosi listu svoje koalicije u 2. izbornoj jedinici donijeli smo zato jer je na predsjedničkim izborima na tom području ostvario najbolji rezultat osvojivši 34 posto glasova - rekao nam je politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić.

Čelnik Domovinskog pokreta će tako nositi listu u istočnim dijelovima Grada Zagreba i Zagrebačke županije te na cijelom području Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Diže se prašina

Takva je odluka donesena unatoč predviđanjima da će Škoro biti nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici, ili pak u četvrtoj, koja obuhvaća i Osijek, njegov rodni grad.

U drugoj izbornoj jedinici na HDZ-ovoj je listi nositelj predsjednik Sabora Gordan Jandroković. U SDP-u je to Rajko Ostojić, dok će listu Mosta u toj izbornoj jedinici nositi Nino Raspudić.

U četvrtoj izbornoj jedinici listu Domovinskog pokreta na parlamentarnim izborima nosit će Vesna Vučemilović, sestra Miroslava Škore.

- Gospođa Vučemilović je najbolji izbor, ona je ugledna znanstvenica, doktorica ekonomije i marketinška stručnjakinja, sve što treba Slavoniji - dodaje politički tajnik Radić, dodajući da se vidi po medijskim napadima na njih da neće biti zanemarivi u toj političkoj trci.

- Čim se diže tolika ‘prašina’ znači da im nije svejedno - kaže Radić te dodaje da će u prvoj izbornoj jedinici nositelj liste biti Zlatko Hasanbegović.

Miroslav Škoro oglasio se na svom profilu na društvenim mrežama prozivajući “DORH da mora hitno istražiti kredit HBOR-a C.E.M.P.-u!” te ukazujući da je ta priča otvorena još do je današnji predsjednik Zoran Milanović bio premijer.

Korupcijska afera

- Najveća korupcijska afera vlade Andreja Plenkovića, ali i njegova prethodnika Zorana Milanovića, nije samo uhićenje Josipe Rimac, njenih pomagačica i drugih aktera Afere Krš Pađene, nego odobrenje 590 milijuna kuna (80.000.000 eura) kredita HBOR-a C.E.M.P-u (Milenku Bušiću), uz odluku HERA-e o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije, čime je otkupna cijena po mega-satu isporučene struje porasla s 43 na 94 eura, odnosno za 118 posto!

Korupcijska afera ima začetak u Vladi Zorana Milanovića koja je na samom kraju mandata, kao blagdanski dar, 24. i 31. prosinca 2014., tvrtki C.E.M.P. dala status povlaštenog proizvođača struje.

Ta je odluka krajnje sumnjiva, uzme li se u obzir činjenica da je usvojena dan prije stupanja na snagu novog tarifnog sustava koji je poticaje smanjio za 30 posto - ukazuje Škoro. Nadalje dodaje da bi “kredit HBOR-a trebao bi biti predmet zanimanja saborskog istražnog povjerenstva i DORH-a zbog najmanje dva razloga.

Golemi poticaji

- Prvo: odobren je u trenutku kad je lokacijska dozvola bila predmet sudskog spora. Drugo: HBOR, a to znači Vlada A. Plenkovića, subvencionirala je projekt kroz povlaštenu, za 118 posto povećanu, cijenu struje.

Ukupan iznos tog poticaja u povlaštenom poticajnom razdoblju može se procijeniti na 220 do 240 milijuna eura. Pitanje je, dakle, zašto su Milanovićeva i Plenkovićeva vlada tim ogromnim poticajima podržale projekt Krš-Pađene? Tim pitanjem, između ostalih, ozbiljno ćemo se pozabaviti u Hrvatskom saboru nakon njegovog konstituiranja u srpnju ili kolovozu ove godine - poručuje Škoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:14