AKTIVAN NA FACEBOOKU

Čime se ovih dana bavi ravnatelj Fonda za obnovu? Dijeli lažne vijesti o McDonaldsu...

Vanđelić je i lajkao nekoliko čitateljskih komentara poput: ‘Moja djeca su i bez kemijskih analiza zvali tu hranu McDrek‘
Damir Vanđelić
 Cropix, Facebook

Proteklih nekoliko dana vjerojatno nisu među najboljima u životu Damira Vanđelića, ravnatelja Fonda za obnovu; izvori iz HDZ-a najavljuju njegovu smjenu, obnova manje-više stoji u mjestu, a sad je sam sebi stvorio probleme na Facebooku, gdje je iznimno aktivan, jer je objavio neistinu o McDonald'su, najvećem lancu hrane u svijetu.

Šef Fonda za obnovu je 26. rujna prenio članak "Jamie Oliver pobijedio protiv McDonald'sa". U tekstu se tvrdi da "McDonald's gubi pravnu bitku s kuharom Jamiejem Oliverom, "koji je dokazao da hrana koju prodaju nije pogodna za probavu, jer je vrlo toksična". Navodno je Jamie Oliver dokazao kako su masni dijelovi mesa "oprani" hidroksidom amonijaka, a zatim se koriste u mesnoj ambalaži za punjenje hamburgera, uz zaključak da to meso već nije bilo pogodno za ljudsku konzumaciju. Oliveru se u usta stavlja izjava: "Koje bi razumno ljudsko biće stavilo komad amonijak hidroksida natopljenog mesa u bebina usta?".

Zatim se u tekstu koji je distribuirao Vanđelić još jednom dodaje kako prehrambena industrija koristi hidroksid amonijak kao antimikrobno sredstvo, što je omogućilo McDonald'su da ga koristi u svojim mesnim hamburgerima, koji nisu prikladni za ljudsku konzumaciju. No još je uznemirujuća situacija da se ove tvari bazirane na amonijumu smatraju "legitimnim komponentama u proizvodnim procesima" u prehrambenoj industriji s blagoslovom zdravstvenih vlasti diljem svijeta. Potrošači nikad neće moći saznati koje supstance stavljaju u našu hranu.

I sve uz debelo otisnuti zaključak: KAŽITE SA MNOM: NIKAD VIŠE U MCD-u!

Usto, Vanđelić je lajkao nekoliko čitateljskih komentara poput "Moja djeca su i bez kemijskih analiza zvali tu hranu McDrek. Ako se potrudimo da im doma poslužimo nešto bolje, neće im pasti na pamet jesti tako nešto".

Međutim, u svemu postoji problem - spomenuta priča o McDonald'su nije istinita, na što je ubrzo upozorio i Facebook, koji je proveo neovisno ispitivanje objavljenih podataka pa Vanđelićev post označio etiketom "Djelomično netočne informacije". Istraživanje je proveo talijanski portal Facta (Tamošnja verzija Faktografa) koji je 27. rujna tvrdnje o Oliveru i McDonald'su označio zaključkom "Notizia falsa".

U njihovu demantiju piše kako je uredništvo Facta primilo 27. rujna 2021. izvješće putem WhatsAppa u kojemu se traži provjera podataka objavljenih 10. srpnja na Facebooku, prema kojemu je lanac brze hrane McDonald's izgubio tužbu protiv kuhara i TV zvijezde Jamieja Olivera jer je on pokazao da "hrana koju prodaju nije prikladna za gutanje, jer je vrlo otrovna".

Odmah slijedi zaključak Facte, a glasi: "Ovo je lažna vijest koja dekontekstualizira priču koja se dogodila 2011. godine".

Potom se objašnjava kako vijest o pravnom sporu između McDonald'sa i Olivera ne prenose nikakvi mediji, nego je u pitanju stara kontroverza koja datira iz 2011. godine, kad je Jamie Oliver kritizirao praksu prerade govedine s amonijakovim hidroksidom, koju su tad koristili McDonald's i drugi lanci restorana poput Taco Bella i Burger Kinga. Međutim, Oliverova kritika nije se ticala nikakvih zdravstvenih problema, jer ta se praksa smatra sigurnom što je potvrdila FDA (američka vladina agencija koja se bavi regulacijom hrane i farmaceutskih proizvoda).

Dodaje se ipak kako je Jamie Oliver pridonio stvaranju žestoke kampanje protiv ovakve prakse, koja je u roku od nekoliko mjeseci dovela McDonald's (i ostale dotične lance) da ju napuste. Ukratko, "McDonald's ne koristi ostatke govedine obrađene amonijakom, što neki nazivaju 'ružičastom kašom', u hamburgerima od 2011.", objavila je Facta, rezultat istraživanja teksta koji je dijelio Damir Vanđelić.

Jutarnji list je zatražio objašnjenje čelnika Fonda za obnovu, zašto objavljuje neprovjerene priče s društvenih mreža, ali nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:55