RADIJSKA KONCESIJA

CIN uputio pismo Europskoj komisiji zbog koncesije za 101 MHz: ‘Upozorite hrvatsku Vladu‘

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) uputio je pismo Europskoj komisiji
 Darko Tomas/Cropix

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) uputio je pismo Europskoj komisiji u kojem je odluku o dodjeli radijske koncesije za 101 MHz ocijenio skandaloznom. Također upozoravaju na stvaranje nezakonitog medijskog monopola u radijskom prostoru.

"Obraćamo se zbog nedavne skandalozne odluke Vijeća za elektroničke medije (VEM). Prema njihovoj odluci, regionalna radijska frekvencija od 101 MHz dodijeljena je tvrtki Top radio, čiji je osnivač Ivan Jurić Kaćunić, paravanski vlasnik nezakonitog radijskog kartela iza kojeg stoje ljudi kriminalne prošlosti, što je vidljivo iz dokumenata objavljenih u nizu istraživačkih tekstova tjednika Nacional i ostalih nezavisnih novina i portala", stoji u pismu predsjednika CIN-a i bivšeg predsjednika HND-a Saše Lekovića, piše HRT.

"Budući da je upravo netransparentnost vlasništva nad medijima, kao i politički utjecaj na Agenciju za elektroničke medije, koja bi trebala biti neovisni regulator, istaknuto kao problem u prva dva izvješća Europske komisije o vladavini prava u Hrvatskoj, smatramo da bi europske institucije trebale reagirati na evidentno stvaranje medijskog monopola u radijskom prostoru, uz pomoć politike, odnosno, vladajuće stranke," stoji dalje u pismu.

Iskreno se nadamo, dodaje se, da će europske institucije, a osobito povjerenica za transparentnost, reagirati i upozoriti hrvatsku Vladu na nedopustivo ugrožavanje slobode medija, a time i demokracije, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. veljača 2024 20:51