POLICIJA BEZ MILOSTI

ČINI SE DA HRVATSKI VOZAČI NISU NIMALO OZBILJNO SHVATILI NOVE RIGOROZNE KAZNE U PROMETU Podaci koje smo dobili iz policijskih uprava su zapanjujući

 
Kontrola prometa
 Ante Čizmić / CROPIX

Izvješća iz sedam od 19 policijskih uprava u Hrvatskoj o počinjenim prekršajima u prometu u proteklih sedam dana pokazuju da vozači u Hrvatskoj nimalo ozbiljno nisu shvatili nove rigorozne kazne u prometu.

Policijska izvješća objavljena na web stranicama policijskih uprava prepuna su informacija o alkoholiziranim vozačima, prebrzoj vožnji i konzumentima droge. Posebno tijekom prošlog vikenda. Osim što nisu ozbiljno shvatili nove kazne, čini se da nisu vjerovali ni da će policija od prvoga dana striktno primjenjivati nove odredbe.

Četiri ubojice

O nepoštivanju novih zakonskih odredbi možda najbolje govori podatak iz PU dubrovačko-neretvanske. Na tom su području prometni policajci proteklih dana sankcionirali čak 542 osobe koje su u prometu počinile prekršaje koji spadaju u grupu tzv. četiri ubojice u prometu: prekoračenje brzine, vožnja u alkoholiziranom stanju, nepropisno korištenje mobitela u vožnji te nevezanje pojasa. Od ukupnog broja, najviše je vozača kažnjeno zbog prekoračenja brzine, njih čak 448.

Koliko je od 1. kolovoza do danas ukupno prema novom zakonu kažnjeno vozača i naplaćeno kazni, još nije poznato jer te podatke od MUP-a u utorak nismo dobili. U izvješćivanju o počinjenim prekršajima najagilnija je bila Policijska uprava koprivničko-križevačka. Prema policijskim prijavama, Prekršajni sud u Đurđevcu je po hitnom postupku samo 3. kolovoza u tri slučaja presudio novčane kazne u ukupnom iznosu od 37.300 kuna, dvije kazne zatvora od 15 dana te dugotrajne zabrane upravljanja osobnim vozilima. U svim slučajevima riječ je o recidivistima.

Prvo je u subotu 3. kolovoza policija na Prekršajni sud u Đurđevcu dovela vozača koji je prethodni dan na cesti Koprivnica - Peteranec upravljao neregistriranim i neosiguranim automobilom bez vozačkog ispita. Skrivio je prometnu nesreću i izmjereno mu je 1,23 promila alkohola u krvi. Ekspresno je kažnjen zatvorom od 15 dana, uvjetno na devet mjeseci, novčanom kaznom od 13.300 kuna i oduzimanjem vozačke dozvole na šest mjeseci.

Na 15 dana zatvora isti je sud u subotu osudio 21-godišnjeg vozača koji je taj dan nešto prije ponoći u Virju vozio automobil s 2,08 promila alkohola. Osim kazne zatvora, određena mu je i zabrana upravljanja osobnim automobilom šest mjeseci.

Isti dan, deset minuta nakon ponoći, policija je u Koprivnici zaustavila 50-godišnjeg vozača koji je “napuhao” 2,69 promila alkohola u krvi. Vozio je bez vozačke dozvole jer mu je ranije oduzeta. Kažnjen je novčanom kaznom od 24.000 kuna i oduzeta mu je dozvola na 24 mjeseca. Na području te Policijske uprave samo je tijekom prošlog vikenda sankcionirano 150 prometnih prekršaja, od kojih 17 prekršaja za vožnju pod utjecajem alkohola, 65 prekršaja prekoračenja brzine i 22 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa. Najveće prekoračenje brzine utvrđeno je na državnoj cesti u mjestu Vlaislavu. Nešto prije podneva vozač osobnog automobila vozio je 116 kilometara na sat na mjestu gdje je ograničenje 60 km na sat.

Isključeni

Na području PU virovitičko-podravske proteklih je dana utvrđeno čak 240 prekršaja, od čega 48 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 16 prekršaja prekoračenja brzine, 47 prekršaja nekorištenja pojasa i 23 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji. Najveću koncentraciju alkohola od 2,72 promila imao je 62-godišnji biciklist. I prometni policajci u PU šibenskoj imali su pune ruke posla. U proteklih tjedan dana evidentirali su 508 prekršaja. Od toga se ponovno najveći broj odnosi na nepropisnu brzinu (135), upravljanje pod utjecajem alkohola (31), nepropisno uključivanje i isključivanje (55), nepropisno pretjecanje (2) te upravljanje neregistriranim vozilom (7). Iz prometa je isključeno 50 vozača i osam vozila.

Za vožnju u suprotnom smjeru 10 - 20.000 kn, a nova kazna za nepoštivanje razmaka 500 kn

Kazne od 10.000 do 20.000 kuna (do sada su iznosile od 5000 do 15.000 kuna)

1. prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,

2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru

3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo

4. odbija nje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga

5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga

6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava

7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova

8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta ili dok je vozač isključen iz prometa

Uz ove prekršaje idu obavezne zaštitne mjere: zabrana upravljanja vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta. Umjesto dosadašnja tri, dobiva se šest negativnih bodova. Za ove prekršaje policija može privremeno oduzeti vozilo

Kazna od 10.000 do 20.000 kuna (do sada je bila od 3000 do 7000 kuna)

- odlazak s mjesta nesreće u kojoj ima poginulih i ozlijeđenih

Kazne od 1000 kuna (do sada su bile 500)

1. nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje

2. nepropisan prijevoz djece u vozilu

3. nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje

4. vožnja s isteklom vozačkom dozvolom

Zakonom se uvode obavezne zaštitne mjere i negativni bodovi za:

1. postupanje suprotno naredbi policajca ili druge ovlaštene osobe,

2. prekoračenje brzine za više od 30 do 50 km na sat od dopuštene

3. prekoračenje brzine za više od 50 km na sat od dopuštene

4. prekršaje vezane uz prednost prolaska i propuštanje vozila

5. prolazak kroz crveno svjetlo

6. nepropisno pretjecanje vozila,

7. nepropisno pretjecanje i obilaženje vozila,

8. pretjecanje u tunelu, na mostu, ispred vrha prijevoja ceste ili u zavoju kad je preglednost ceste nedovoljna

9. nepropisno pretjecanje na ili kod pješačkog prijelaza

10. nepropuštanje pješaka na pješačkom prijelazu

11. vožnju pod utjecajem alkohola od 1,0 g/kg do 1,5 g/kg

Noviteti u ovome zakonu

1. propisivanje prekršaja nepoštivanja sigurnosnog razmaka između vozila na autocesti (kazna 500 kuna)

2. snimanje vozačkog ispita audio i vizualnim uređajima

3. obveza videonadzora tehničkog pregleda u stanicama za tehnički pregled vozila

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:17