IZBORNA LAKRDIJA

Cirkus na Prisavlju: Prvi put u povijesti HRT bez ravnatelja?

Ako se do 8. lipnja ne izabere novo vodstvo, svjedočit ćemo novom apsurdu. Dogodit će se pat-pozicija koju nije predvidio niti zakonodavac
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Treći pokušaj izbora glavnog ravnatelja HRT-a je propao, privremenom ravnateljstvu na čelu s Josipom Popovcem mandat istječe za nekoliko tjedana, Programsko vijeće mjesecima nije raspravljalo o programu, poslovni plan za 2010. još nije prihvaćen, a ne zna se ni tko će provoditi složeno restrukturiranje - tako otprilike izgleda trenutna situacija u TV kući teškoj milijardu i pol kuna, koja nikad nije bila bliža bezvlašću.

Razjedinjeno Vijeće

I dok je dio vijećnika poput Damira Grubiše, Sanje Modrić i Marine Škrabalo zbog uzastopnih neuspjeha oko izbora ravnatelja predložio da se podnese kolektivna ostavka ustvrdivši da je Vijeće nesposobno obaviti taj zadatak, dio vijećnika na čelu s predsjednikom Zvonkom Milasom tome se usprotivio. Kažu kako kolektivna ostavka nije moguća i da svatko treba odlučiti za sebe. I vlast i oporba smatraju da Programsko vijeće HRT-a ne treba raspuštati, nego njegove članove natjerati da izaberu novog ravnatelja. No, jesu li to stanju? Dosad su im sva tri pokušaja propala.

Mjesecima su se, zaboravljajući na program, svađali zbog uglavnom istih kandidata dok je usporedo trajalo i prepucavanje vlasti i oporbe oko izbora jedanaestog člana Vijeća, koji nije imenovan otkako je to tijelo napustio šef Đuro Popijač. Pitanje je, međutim, bi li i jedanaesti glas bio dovoljan da suprotstavljeni članovi Vijeća postignu kompromis. Što, dakle, čeka HRT?

Agonija, kaos i nervoza očito će se nastaviti.

Naime, nova sjednica Vijeća na kojoj bi se trebalo raspravljati o privremenom Ravnateljstvu HRT-a, ali i o samoj sudbini Vijeća, očekuje se u tjednu od 24. svibnja.

Nema kolektivne ostavke

Pravnici smatraju da nema instituta kolektivne ostavke Vijeća, ali ujedno kažu da Vijeće nije obavezno izabrati novo privremeno ravnateljstvo iako sadašnjem mandat istječe 8. lipnja. U takvoj situaciji moguća su četiri scenarija.

Prvi je da Vijeće izabere novo “v. d. ravnateljstvo” ili da ponovno odabere staro, s Josipom Popovcem, na šest mjeseci. U slučaju ostanka, Popovac bi na glasovanju trebao dobiti šest glasova. To je gotovo nemoguće jer je Popovac na posljednjem glasanju dobio četiri glasa. To znači da će Vijeće pokušati izabrati novog privremenog ravnatelja, nakon čega se on mora uhodati u posao.

Ima li nade?

Drugi je scenarij da Vijeće izabere vršitelja dužnosti ravnatelja, a da se potom raspusti tako da, primjerice, pet članova podnese ostavku, čime više ne bi bilo kvoruma. To znači da nitko ne bi nadzirao upravljanje HRT-om.

Treća mogućnost je da Vijeće nikoga ne izabere i da dođe do njegova raspuštanja. U tom je slučaju problem što bi nakon 8. lipnja, prema jednom tumačenju, na čelu HRT-a ostali sadašnji v. d. ravnatelji, a prema drugom to nije moguće.

Četvrti scenarij je da Vijeće nikoga ne izabere i da sazove novu sjednicu. Agonija izbora traje do posljednjeg trenutka.

Hoće li se strasti smiriti i hoće li se postići kompromis krajem svibnja, ostaje vidjeti. No, zanimljivo je napomenuti da zakon nije predvidio situaciju kakva je zadesila HRT.

Četiri moguća scenarija bitke za Prisavlje

1. Vijeće (vrlo vjerojatno) izabire novo ‘v. d. ravnateljstvo’ ili ostavlja staro na čelu s Josipom Popovcem (malo vjerojatno).

2. Vijeće izabire vršitelja dužnosti ravnatelja. Pet članova Vijeća potom podnosi ostavku (neki članovi su to već najavili), Vijeće ostaje bez kvoruma, a HRT bez ikakvog nadzora.

3. Vijeće ne izabire nikoga. Raspušta se. Po jednom tumačenju, Popovac vlada i nakon 8. lipnja, po drugom, to je nemoguće i HRT ulazi u fazu bezvlašća.

4. Vijeće ne može izabrati ravnatelja. Saziva se nova sjednica koji dan uoči famoznog 8. lipnja. Napetost na vrhuncu, neizvjesnost do posljednjeg trenutka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:28