IZGUBILI 50 MILIJUNA EURA

ČISTILIŠTE NA KAPTOLU Novi zbor upravitelja crkvene imovine imat će manje ovlasti? Ivica Maštruko: 'Vatikan neće kazniti Bozanića, nema razloga za to'

 Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Je li kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, znao za sumnjive nekretninske poslove koje su provodili članovi Zbora prebendara prvostolne crkve u Zagrebu na čelu s monsinjorom Mijom Gabrićem i hoće li odgovarati po zapovjednoj odgovornosti, osnovna su pitanja koja se postavljaju nakon što je javnost upoznata s mutnim poslovima moćnih crkvenjaka s Kaptola.

Naime, u tim poslovima i Crkva je na zemljištima u svom vlasništvu izgubila nekoliko desetaka milijuna kuna, o sumnjivim projektima piše se gotovo desetak godina, i pitanje je bi li službeni Kaptol uopće krenuo u postupak protiv prebendara da se u cijeli slučaj nije uključila sama Apostolska stolica u suradnji, kako se nagađa, s bivšim nuncijem u Hrvatskoj Alessandrom D’Erricom.

Pitanje kazne

Tek na traženje Vatikana, kardinal Bozanić počeo je ispitivati slučaj, iako je javnost godinama pisala o propalim nekretninskim poslovima Zbora prebendara, te nakon što je posebna komisija na čelu s pomoćnim biskupom Mijom Gorskim ustanovila da je došlo do težih povreda u radu prebendara, uslijedila je suspenzija odgovornih svećenika.

Odgovor na postavljeno pitanje jučer nije želio dati nitko iz vrha Zagrebačke nadbiskupije, mišljenje smo potražili u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, no u tim institucijama jučer je vladala “omerta” - zakon šutnje. Iz Zagrebačke nadbiskupije dobili smo priopćenje da se “izjave ne daju dok je u tijeku kanonski administrativni kazneni postupak” te kako će “po završetku postupka dati priopćenje”.

Ivica Maštruko, sociolog religije i prvi hrvatski veleposlanik u Vatikanu, odbacuje bilo kakvu mogućnost da bi Sveta Stolica mogla zbog ove afere kazniti kardinala Bozanića.

- Kardinal Bozanić bi zbog odluke mogao biti samo nagrađen. On je na nalog Svete Stolice ispitao slučaj, utvrdio sve činjenice i odredio kaznu za prebendare. U tom smislu on je napravio sve što je trebao i mogao. Može se raspravljati o tome je li kazna o postu i nemrsu i moljenju psalama adekvatna ili ne, ali zbog cijelog ovog slučaja on nipošto neće biti kažnjen jer nema nikakvih razloga za to - smatra Maštruko.

U prilog Bozaniću svakako ide i činjenica da prebendari prema svom statutu imaju vrlo visoku autonomiju i samostalnost u upravljanju crkvenim dobrima i ne moraju podnositi nikakva izvješća kardinalu.

Šteti ugledu

U tom smjeru razmišlja i nekolicina naših sugovornika koji su dobro upoznati sa situacijom oko prebendara i same uloge kardinala Bozanića.

Oni pak tvrde da ova afera svakako nije dobra za Crkvu, praktički citiraju pomoćnog biskupa Miju Gorskog koji je u svojoj odluci u upravnom postupku protiv prebendara napisao kako ovaj slučaj “šteti ugledu i izraženije pridonosi gubitku povjerenja u Crkvu”, no isto tako napominju kako bi cijela ova stvar mogla pripomoći da se neke stvari korjenito promjene.

- Kardinal Bozanić sigurno ne može biti sretan kad ovakav skandal stigne u medije i kad se dio javnosti naslađuje s pričom o malverzacijama u nekretninskom biznisu. No s druge strane, možda će se napokon uvesti transparentniji način odlučivanja oko ove važne stvari. Vrlo je lako moguće da se ova situacija iskoristi za znatno umanjivanje samostalnosti samih prebendara - ističu naši sugovornici.

Navode i kako će, u slučaju da se smjena prebendara i službeno potvrdi, vrlo važno biti tko će postati novi prebendari.

- Prebendare predlaže Prvostolni Kaptol, a kardinal ih potvrđuje. Novi sastav Zbora, ako do toga dođe, jasno će pokazati je li kardinal Bozanić tek malo zamutio vodu ovom suspenzijom ili mu je uistinu stalo da financije i nekretninski biznis budu transparentniji - ističu.

Prebendari Kolarić i Gabrić u jučerašnjem broju Jutarnjeg lista za cijelu aferu indirektno su prozvali apostolsku nuncijaturu i bivšeg nuncija D’Errica te njegovu ulogu u uspostavljanju Mješovite komisije oko kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca. Za Maštruka, riječ je o autogolu.

- Oni su se branili po onom istom modelu koji su koristili naši političari kad su završili pod optužnicama. Istaknuli su da su politički progonjeni. To je klasična obrana jer uistinu nema nikakve poveznice između problematičnih nekretninskih projekata i samog Stepinca - navodi Maštruko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:45