ZA POVJERENIKA POSTAVIO SVOG NAJODANIJEG ČOVJEKA

Čistka nakon tri mjeseca priprema: Karamarko smijenio prvog čovjeka HDZ-a u Zagrebu

Na čelu povjerenstva HDZ-a za grad Zagreb je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić
 Damjan Tadić / CROPIX

Ante Zvonimir Golem, prema posljednjoj odluci vrha HDZ-a, više nije šef zagrebačkog HDZ-a.

Golem je na čelu zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a bio manje od pet mjeseci tijekom kojih je bio pod neprestanim pritiscima vrha stranke da podnese ostavku.

Karamarko: 'Čačić je prepotentan i bezobrazan. Dok sam se ja borio protiv korupcije on je bio u mišjoj rupi'

Golemova smjena četvrta je u nizu u zadnjih mjesec dana . Najprije je raspušten varaždinski ogranak i smijenjen tamošnji šef Vladimir Kurečić, potom je raspušten riječki HDZ i maknut njegov šef Mile Biondić, dok je dosadašnji prvi čovjek Osječko-baranjskog HDZ-a Tomislav Ivić prošle subote sam podnio ostavku nakon što mu je dio članstva izrazio nepovjerenje.

Čistka koju vrh HDZ-a u zadnje vrijeme provodi nije dobro odjeknula u većem dijelu stranke. I dok dio HDZ-ovaca smatra kako su smjene i takvo serijsko raspuštanje ogranaka nedopustivi samo nekoliko mjeseci nakon unutarstranačkih izbora, drugi u tome vide i poruku što ih čeka usprotive li se odlukama vodstva HDZ-a.

Podrška drugima

- Dvadesetak godina sam u stranci i tijekom tog vremena bilo je smjena i raspuštanja, ali nikada na ovaj način i u takvom kontinuitetu. Pa ne možete se tako ponašati prema ljudima samo zato što su izrazili podršku nekom drugom - rekao je ogorčeno jedan dugogodišnji član stranke, aludirajući na to kako čelnici spornih ogranaka nisu na stranačkim izborima podržali sadašnjeg šefa Tomislava Karamarka nego dvojicu drugih kandidata - Milana Kujundžića i Domagoja Miloševića. Iznimka je jedino Ivić, koji je bio na strani Jadranke Kosor, da bi se u zadnji trenutak okrenuo Karamarku, ali očito, prekasno.

Krive poruke

- Ti ljudi su legalno izabrani prije samo nekoliko mjeseci i ovakvim se postupcima to ne poštuje. Onda su bili dobri, a sada odjednom nisu. Zanimljivo je da se svima prigovara isto - uglavnom nedovoljan rad, nesposobnost i loša suradnja s kolegama iz organizacije. Golemu se prigovaralo da se ne može skupiti kvorum za sjednice. Pa kako ga je mogao skupiti kad su Karamarko i njegov najuži tim vršili pritiske na članove Gradske organizacije da ne idu na sjednice. Imao je Golem pravo što nije želio sam dati ostavku, iako su na njega vršili jake pritiske da to učini - rekao nam je jedan član zagrebačkog ogranka stranke. Dodao je i da je Andrija Mikulić imao veće ambicije.

- Mikulić je tražio da bude kandidat za gradonačelnika Zagreba, ali čelništvo stranke na to nije pristalo. Tvrde da imaju svog kandidata - rekao je naš sugovornik. Smatra kako vrh HDZ-a ovakvim raspuštanjima i smjenama šalje krive poruke članstvu, i to u vrijeme kad su lokalni izbori pred vratima. Ističe kako ovakvo ponašanje vrha HDZ-a ne vodi konsolidaciji stranke.

Povjerenik Milijan Brkić

SOLIN - Predsjedništvo HDZ-a na današnjoj sjednici u Solinu kasno poslijepodne raspustilo je stranački gradski odbor Zagreba i njenog predsjednika Antu Zvonimira Golema, te imenovalo povjerenstvo HDZ za grad Zagreb, na čijem je čelu glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, izvjestio je novinare predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

"Ovakvu smo odluku donijeli radi konsolidacije stranke bez prejudiciranja krivnje. Konstatirali smo da postoje problemi u odnosima u komunikaciji, to jest da postoji problem između čelnoga čovjeka (Golema) i većeg dijela Gradskog odbora, odnosno područnih ureda", rekao je Karamarko. Dodao je kako je Predsjedništvo HDZ-a, kao odgovorno stranačko tijelo odlučilo riješiti taj problem.

Po Karamarkovim riječima imenovanjem glavnoga tajnika HDZ-a Milijana Brkića za čelnika stranačkog povjersnstva za Zagreb dato je do znanja "koliko nam je stalo do gradske organizacije grada Zagreba, jer Zagreb je trećina Hrvatske pa je tako i u našem stranačkom životu". Karamarko je također rekao kako će novoimenovano povjerenstvo obaviti izbor novog gradskog odbora HDZ-a Zagreba te da se vodstvo stranke u to neće miješati. Odgovarajući na novinarska pitanja Karamarko je rekao da su današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća u Solinu formalni početak priprema za lokalne izvore iduće godine iako su te pripreme, kako je dodao, počele i ranije. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 20:01