VELIKA ŠKRTICA

Čitatelj Jutarnjeg: ‘Znate li za što su mi naplatili pristojbu? Sramotno! A žena je bila i iznimno bezobrazna‘

Jedan se čitatelj požalio da je morao platiti taksu kako bi mu ispravili pogrešno unesen OIB u zemljišnoknjižnom izvatku, a čitateljica je platila da joj isprave prezime u rodnom listu. Greške za koje oni nisu odgovorni

Ilustracija

 Duje Klarić/cropix/

Nema milosti kad su u pitanju državne takse, a niti previše svijesti da bi birokrati trebali služiti građanima, a ne obrnuto.

U to se najbolje uvjerio jedan naš čitatelj koji je prošlog tjedna doživio apsurdnu situaciju.

Za potrebe obnove stana od banke je zatražio kredit, prilikom čega je trebao dostaviti i zemljišnoknjižni izvadak, no u dokumentu je primijetio da pokraj njegova imena stoji pogrešan OIB, zbog čega je kontaktirao zemljišnoknjižni odjel jednoga grada u Slavoniji te ih zamolio da tu pogrešku isprave.

"Morate doći ovdje i platiti 50 kuna takse za Zahtjev za ispravak netočnog podatka."

"Kako molim?"

"Da, 50 kuna, toliko iznosi propisana pristojba."

Čitatelj u šoku.

"Ali, to je neki vaš službenik unio pogrešan OIB u sustav, zašto bih ja plaćao za ispravak njegove greške?"

"A to vam je tako. Svaki zahtjev za izmjenom treba platiti", rekla mu je voditeljica odjela i dodala kako ne zna o kojem je službeniku bila riječ, ali da si naš čitatelj slobodno može unajmiti privatnog detektiva da to sazna.

"Sramotno, to je jedino što mogu reći. Razumio bih da samovoljno mijenjam neki podatak, ali da moram plaćati zbog pogreške i nemara nekog službenika, to ne mogu razumjeti. Osim toga, najviše me u cijeloj toj priči razgnjevila činjenica da je voditeljica odjela bila iznimno bezobrazna te me ironično uputila neka si iznajmim detektiva koji će otkriti tko je pogriješio. Bezobrazluk i bahatost bez kraja i konca...", ljutit je naš čitatelj koji je svoje iskustvo ubrzo podijelio s drugima na društvenim mrežama.

Iznenadio se kada je po reakcijama drugih korisnika shvatio koliko njih je imalo sličnu, čak i apsurdniju situaciju. Jedna se gospođa tako požalila da je morala platiti taksu kako bi joj činovnici ispravili pogrešno uneseno prezime u rodni list. Drugom su pak naplatili 50 kuna za promjenu pogrešno unesenog prezimena u vlasnički list.

Stanovita Blaženka sudu je također morala platiti 50 kuna da joj u službenim papirima promijene pogrešno uneseno ime "Božena".

Istina, neće nitko propasti za tih 50 kuna - no je li država doista zamislila i smatra pravednim da za pogreške birokrata iz svojeg džepa moraju plaćati građani?

Odgovor na to pitanje potražili smo u Ministarstvu pravosuđa, koje nam je odgovorilo da se u konkretnom slučaju greška ne bi trebala ispravljati na teret korisnika.

Naime, Uredba o tarifi sudskih pristojbi doista propisuje da se za podnesak kojim se traži upis u zemljišnu knjigu ili brisanje iz zemljišne knjige plaća pristojba u iznosu od 50 kuna, no iz Ministarstva pojašnjavaju da ako se prijedlogom traži "ispravak greške", onda se više ne radi o prijedlogu za upis.

"Ako je stranci promjena ipak obračunata, a smatra da je to pogrešno, člankom 29. Zakona o sudskim pristojbama propisana je mogućnost ulaganja pravnih lijekova protiv rješenja o pristojbi. Stoga može podnijeti prigovor u zakonskom roku na sudsku pristojbu, odnosno protiv rješenja kojom je odlučeno da povodom prigovora može podnijeti žalbu", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Kako je vidljivo iz Zakona o sudskim pristojbama, građanin može u roku od tri dana od dana kada joj je rješenje dostavljeno podnijeti prigovor protiv rješenja o pristojbi, i to prvopstupanjskom sudu koji pak u roku od tri dana mora donijeti rješenje i otpraviti ga stranci u postupku. Prigovor može odbaciti, odbiti ili prihvatiti te predmet vratiti na ponovni postupak.

Pitali smo ih također i da nam pošalju podatke o ukupnom iznosu novca koji je u 2021. i 2022. godini građanima naplaćen na ime izmjene pogrešno unesenih podataka, no odgovorili su nam da takvim podatkom ne raspolažu. Pritom nije toliko neobično da sami građani nisu upoznati kako ipak postoje metode kojima se mogu obraniti od činovničke samovolje, ali jest neobično da s propisima nisu upoznati oni koji bi ih trebali provoditi - niti ih je za to previše briga.

"Neću propasti za tih 50 kuna, ali shvaćam one koji odavde bježe glavom bez obzira jer im je puna kapa", razočaran je naš čitatelj.


Imate prijedlog za veliku škrticu?Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image
Jutarnji list
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:03