JE LI OVO PREVIŠE?

Čitatelj: Pogledajte koliko traže za bojanje zidova mog stana! Zar su cijene toliko porasle, što smo u Austriji!?

Riječ je o bojanju zidova bojom više kvalitete plus zaštitni premaz, što bi ispalo oko 2000 eura za čitav apartman

Ilustracija

 Darko Tomas/Cropix

U jednom gradu u Istri ovih dana za soboslikarske radove jedan naš čitatelj dobio je ponudu za 8 eura po kvadratnom metru, za radove s bojom više kategorije kvalitete plus zaštitni premaz. Tako se za bojanje apartmana srednje veličine suma popela iznad 2000 eura.

- Što su cijene stvarno već toliko visoke, kao da smo u Austriji? - pita čitatelj.

Cijene u Hrvatskoj dosta variraju zavisno od područja na kojem se izvode, a Istra zasigurno ima više cijene građevinskih radova. Ipak, puno toga ovisi i o kvaliteti samih majstora, koga se angažira za posao, radi li se o iskusnim radnicima.

Cijene soboslikarskih radova običnom, standardnom bojom s premazom zaštitnim kod ličioca s iskustvom mogu biti od 3,5 eura za što smo čuli da se traži u Novom Marofu u Varaždinskoj županiji, dok će isti takvi radovi stajati u Zagrebu pet eura.

image
Shutterstock

Razgovarali smo s vlasnikom jedne tvrtke koja se bavi radovima na uređenju interijera.

- Osam eura za posao ličioca s bojom visoke kvalitete i zaštitom je realna, doduše visoka cijena. Objektivno bi bilo 7 eura po kvadratu. No sve ovisi o još nekoliko faktora, kvaliteti samog majstora, njegovim referencama, da li se farba knauf jer za njega nekad idu tri ruke i slično - kaže naš sugovornik, koji je želio ostati anoniman.

Pitali smo ga za cijene u Zagrebu, a kaže da su one manje - više iste i u gradovima u Istri.

- Bojanje standardnom bojom bez zaštitnog premaza je 4 eura kvadrat, 5 eura je standardnom bojom, recimo Jupolom, plus zaštitni premaz, a bojanje visokom kvalitetom boje plus zaštitni premaz je 7 eura, s tim da može biti i 8, ali je to onda visoka cijena, no ne nužno nerealna - rekao nam je naš sugovornik.

S tim da ovdje govorimo o cijenama bez PDV-a.

- Naglašavam da stvarno postoji razlika u majstorima i da bi i u tom smislu može biti nekih nijansi u cijeni. Uvijek ima i onih koji će vam možda za manje sume napraviti neke radove samo je pitanje jesu li iskusni soboslikari - ističe sugovornik.

Na žalost i u ovom segmentu cijene su narasle, nalazimo da su prije godinu dana ličilački radovi zaštitom i standardnom bojom bili 4 eura. Na nekim portalima nude se i sad radovi i za 3,5 eura za najjednostavnije izbjeljivanje unutarnjih zidova i stropova plus premaz, materijal i rad, ali to ide preko web tražilice. Na stranici E majstor stoji podatak da je 3,5 eura za takve radove niska cijena, 4 eura za kvadrat je srednja cijena, a 5,5 visoka.

Na oglasnicima kao što je Njuškalo pronalazimo širok raspon ponuđenih cijena. Ovdje ima oglasa na kojima se "maljanje" nudi za 2 eura metar kvadratni. No to je oglašena cijena, pitanje je što bi čuli kod konkretnog dogovora možda se radi samo o "jednoj ruci" bojanja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:45