'NEIZRAŽAVANJE KAJANJA'

Civilne udruge žele osporiti pomilovanje: Da, tražit ćemo da Norca ne puste iz zatvora

Nevladine udruge očekuju i od DORH-a korake za osporavanje pomilovanja
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Da, istina je, pravnici naših triju organizacija analiziraju mogućnosti pobijanja odluke o puštanju Mirka Norca na uvjetni otpust četiri godine prije isteka kazne - potvrdila nam je informaciju objavljenu u Slobodnoj Dalmaciji voditeljica Documente Vesna Teršelić. Tri udruge još razmatraju najbolji način na koji bi tu odluku mogle osporavati pred Upravnim sudom.

Naime, nevladine organizacije Documenta, Centar za ljudska prava i Centar za mir i nenasilje iz Osijeka smatraju da je odluka Povjerenstva za pomilovanja u slučaju Mirka Norca nedopustiva. Zato razmatraju pravne mogućnosti da pred Upravnim sudom kao drugostupanjskim tijelom u upravnim postupcima zatraže preispitivanje te odluke.

- Ključni preduvjet za prijevremeni izlazak iz zatvora je izražavanje jasnog pijeteta prema žrtvi zločina i iskrenog kajanja zbog učinjenog, a taj uvjet Mirko Norac nije ispunio - rekla nam je voditeljica Documente Vesna Teršelić.

U trima nevladinim udrugama kažu da, neovisno o pravnim koracima koje sami namjeravaju poduzeti, od DORH-a, čiji je predstavnik jedini među pet članova Povjerenstva za uvjetni otpust glasao protiv Norčeva prijevremenog puštanja, očekuju da poduzme korake za osporavanje te odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:33