SKUPO NAS JE KOŠTAO

Cjenik MUP-a: Pratnju Malo vitra plaćali smo 5.000 eura po danu!

U Narodnim novinama prošlog je tjedna objavljen cjenik policijskih usluga.

ZAGREB - Cjenik policijskih usluga kojeg je potpisao ministar Tomislav Karamarko, objavljen je prošlog tjedna u Narodnim novinama.

Najviše stavki u cjeniku imaju troškovi vještačenja MUP-ova Centra “Ivan Vučetić” pa tako analiza mokraće i krvi na drogu stoji 1000 kuna po uzorku. Analiza parafinske rukavice koja se zapavo u modernoj forenzičkoj praksi više i ne smatra relevantnim dokazom, naplaćuje se 250 kuna po uzorku, utvrđivanje brzine projektila 100 kuna, a probno ispaljivanje iz oružja stoji dvostruko manje. Najskuplja usluga “Ivana Vučetića” je DNK analiza koja stoji 2000 kuna. Naravno, u tu cijenu nije uračunat rad vještaka.

Cijena sata angažiranja policijskog službenika iznosi 52 kune, interventni policajac vrijedi tri kune više po satu, a specijalac sedam kuna više od običnog plavca u odori.

Alkotest za 80 kuna

Za svaki kilometar koje prijeđe policijsko vozilo naplaćuje se 80 posto od cijene litre goriva, a ako stoji na mjestu, pola cijene litre goriva po satu čekanja. Posebno je zanimljiva stavka o korištenju policijskih plovila koja su svrstana u tri kategorije. Patrolni brod - tip A stoji 3000 kuna po satu, a tome još treba pridodati cijenu za posadu, dok manja plovila stoje 1600 i 1200 kuna.

Prema tom cjeniku moglo bi se izračunati i koliko je hrvatske porezne obveznike stajalo osiguranje bivšeg premijera Ive Sanadera nakon ostavke, a posebno dok je krstario jahtom Malo vitra koju je to osiguravalo policijsko plovilo.

MUP je, doduše, obrazložio da je Sanader imao pravo na osiguranje, ali sasvim je izvjesno da su ti troškovi iznosili više milijuna kuna. Ugrubo, dnevno je samo za policijski brod, gorivo i posadu trebalo izdvojiti oko 5000 eura.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:25