U KORAK S EUROPOM

Cjepivo protiv Covida-19 za djecu od pet do 11 godina stiže u Hrvatsku: Evo koliko i kad ćemo ga dobiti

Nuspojave su uključivale umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te zimicu i vrućicu

Ilustracija

 Andrej Ivanov/AFP

Nakon što je njemački ministar zdravstva otkrio kako u tu zemlju do 13. prosinca dolazi 2,4 milijuna doza cjepiva protiv Covida-19 za djecu od pet do 11 godina, Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio je za RTL kako u Hrvatsku otprilike istovremeno dolazi 48 tisuća doza.

Inače, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ranije je prenijela kako je Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i preporučilo proširenje indikacije za primjenu cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer u djece u dobi između 5 i 11 godina. Dodali su i kako se navedeno cjepivo primjenjuje u djece u dobi od 5 do 11 godina u manjoj dozi nego što je to u osoba u dobi od 12 i više godina (10 µg u usporedbi s 30 µg).

Jednako kao i u starijim dobnim skupinama, primjenjuje se u dvije doze putem injekcije u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza, istaknuli su.

Tvrde i kako je cjepivo pokazalo djelotvornost od 90,7% u prevenciji simptomatskog oblika bolesti COVID-19 iako bi stvarna stopa mogla biti između 67,7% i 98,3%.

Najčešće nuspojave zabilježene uz primjenu cjepiva u ovoj dobnoj skupini bile su slične onima zabilježenima kod osoba starosti 12 i više godina. Nuspojave su bile blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana, a uključivale su bol, crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te zimicu i vrućicu.

CHMP je zaključio da koristi cjepiva Comirnaty u ovoj dobnoj skupini nadmašuju rizike primjene, posebice kod djece čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19, zaključili su, prenosi RTL .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 21:58