KAPACITETI NISU PUNI

Cjepivo uspjelo zaštititi starije: Zbog cijepljenja pao prosjek godina onih koji završe u bolnici

Zarazniji britanski soj naglo je povećao broj hospitalizacija, a pacijenti su sve mlađi
 Goran Mehkek/Cropix

Nema nikakve dvojbe da su novi sojevi koronavirusa, poglavito ovaj britanski koji trenutačno prevladava u Hrvatskoj, zarazniji od onog izvornog, da je klinička slika oboljelih teža i da se povećanjem broja zaraženih, i to sve mlađih iz dana u dan sve više pune hrvatske bolnice. Potvrđuju to i jučerašnji podaci prema kojima je u bolnicama bilo 1750 pacijenta, od kojih 160 na respiratoru.

Među preminulima bilo je i 23-godišnjaka te onih u dobi od 35 godina. I na respiratoru ima mlađih, primjerice 21-godišnjakinja iz Zadra i 23-godišnjak u KB-u Dubrava bez drugih zdravstvenih problema, odnosno kroničnih bolesti. No, u odnosu na drugi val korone smrtnost je ipak manja, tvrde ravnatelji, a to tumače činjenicom da se prosječna dob hospitaliziranih spustila za desetak godina, odnosno sa 74 na 64 godine, što znači da se radi o pacijentima čiji je organizam dovoljno jak da može prevladati i teži oblik covida-19.

Odnosno, premda im se stanje vrlo brzo i snažno pogorša, jednako se tako i relativno brzo oporave. No, liječnici se ne usuđuju prognozirati situaciju za tjedan ili dva.

Kapaciteti

Primorsko-goranska županija zadnjih desetak dana bilježi rast oboljelih pa je tako i KBC Rijeka pod sve većim pritiskom. Od oko 250 kreveta u covid-centru do jučer je bilo zauzeto 197.

"Koliko je to velik broj hospitaliziranih govori podatak da smo u prošlom valu korone maksimalno imali 164 pacijenta. Trenutačno je u jedinici intenzivne skrbi 29 teških pacijenata, od kojih je 18 na respiratoru. S obzirom na to da je naš maksimalni kapacitet 250 kreveta, osigurali smo i sekundarni centar u Talasoterapiji u Opatiji, odnosno dodatne krevete", objašnjava ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alan Ružić.

Dodaje da je u zadnjih desetak dana prosječna dob pacijenta u toj bolnici oko 60 godina, što je bitno niže nego što je to bilo u prošlom velikom valu hospitalizacija. Što se pak tiče smrtnosti, ona je u KBC-u Rijeka u odnosu na broj hospitaliziranih podjednaka kao i u drugim sveučilišnim europskim centrima, odnosno trenutačno je to troje do četvero umrlih dnevno.

Iz dana u dan

U najvećoj hrvatskoj covid-bolnici, KB-u Dubrava, jučer je bilo 280 pacijenta, od kojih 52 na respiratoru. No, to je ipak upola manje od punog kapaciteta bolnice.

"Bilježimo sve mlađe bolesnike. Trenutačno imamo na respiratoru mladića u dvadesetim i gospođu koje ima samo 37 godina. U svakom slučaju pacijenti su nam sve mlađi, uglavnom u pedesetima i šezdesetima, što ove zime, u drugom valu korone, nije bio slučaj jer najčešće su to bili stariji od 75. Očito je cijepljenje starijih osoba dalo rezultata, što je jako dobro jer je klinička slika ovih novih pacijenata drukčija, odnosno puno teža, što bi starije osobe teže podnijele", objašnjava prof. dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava.

Dodaje da je to i razlog manje smrtnosti jer je na isti broj hospitaliziranih ove zime dnevno bilo desetak umrlih ili dvostruko više nego što se to trenutačno događa. Zbog povećanog broja pacijenata u KB-u Dubrava trenutačno pomažu kolege iz KBC-a Sestre milosrdnice, KB-a Merkur i KB-a Sveti Duh. I u KBC-u Split broj hospitaliziranih raste iz dana u dan.

Strože mjere

"Još nije dramatično, ali da brojke rastu govori i to da smo početkom ovog mjeseca imali 160 hospitaliziranih, a jučer 180, odnosno na tjednoj razini raste broj za dvadesetak pacijenata. Na respiratoru nam je 17 pacijenata. Brine što je prosječna dob sve niža i kreće se od 64 do 67 godina, a prosjek onih na respiratoru je 64 godine. U siječnju nam je prosjek hospitaliziranih bio 74 godine", zaključuje prof. dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split.

Zadarska županije ovih je dana uvela strože epidemiološke mjere jer broj zaraženih naglo raste. Samo jučer imali su 25 posto zaraženih od 631 testiranog.

"Jučer smo imali 78 pacijenata, od kojih 7 na respiratoru, a u Biogradu, sekundarnom centru za manje rizične pacijente, još 26. Imamo porast, ali nisam prestrašen. Naš je kapacitet stotinjak kreveta, a otvorili smo još jedan intenzivni odjel, spremni smo i za 120 pacijenta", kaže dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB-a Zadar.

Sada se većinom zaražavaju mladi jer nisu cijepljeni

Za razliku od dosadašnja dva pandemijska vala, u bolnicama je sve više osoba mlađe životne dobi i s težim kliničkim slikama covida-19.

- Nekoliko je razloga zašto su u bolnicama sve mlađi pacijenti, sa sve težim kliničkim slikama. Prvo, mi smo procijepili domove za starije i njihovi korisnici, čak i kad se zaraze, imaju blaže simptome.

Također, procijepili smo i starije od 80 koji su izloženi najvećem riziku od hospitalizacija i smrti od covida-19 - rekao je epidemiolog prof. dr. Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

- Kod nas je postao dominantan britanski soj, koji se brže i lakše širi. Stoga se sada uglavnom zaražavaju radno aktivna populacija i mladi, koji većinom nisu imuni na koronavirus jer nisu preboljeli covid niti su cijepljeni - ističe Kolarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:07