ODGODA

ČLAN POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA DAVORIN IVANJEK 'Premijer zloupotrebljava procesna prava'

 
 CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer je odgodilo donošenje odluke o tome je li premijer Andrej Plenković povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa time što javnost nije informirao o imenima neformalnih članova radne skupine koja je pisala lex Agrokor, time što je Antu Ramljaka, jednog od autora tog zakona, njegova Vlada predložila za privremenog upravitelja Agrokora, kao i time što je i Saboru zatajio navedene informacije.

Povjerenstvo je odgodilo odluku o Plenkoviću i njegovim vezama sa skupinom Borg jer je u četvrtak poslijepodne, dakle uoči sjednice na kojoj je trebalo odlučiti o ovom slučaju, dobilo Plenkovićev zahtjev za izuzećem predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković iz odlučivanja u ovom slučaju.

U svom zahtjevu Plenković tvrdi da Nataša Novaković ne može nepristrano i pošteno odlučivati o ovom predmetu s obzirom na to da je od 2006. do 2018. bila zaposlena u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) čiji je član, jedan od osnivača i najvećih financijera te počasni predsjednik bio bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić. U zahtjevu za izuzećem Plenković je naveo i da je od 2007. do 2011. predsjednik HUP-a bio Damir Kuštrak, inače bivši član Uprave i NO-a Agrokora.

Zagreb, 280519.
Hotel Esplanade.
64. sastanak Komisije za Europu UNWTO.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX

Odbacili zahtjev

Povjerenstvo će o slučaju Plenković i njegovim aktivnostima vezanima uz članove skupine kolokvijalno nazvane “Borg” odlučivati tek nakon što nadležno tijelo odluči mora li se Nataša Novaković u predmetima vezanima uz bivši Agrokor izuzeti od odlučivanja, ili ne mora. Međutim, različite su interpretacije o tome koje je to tijelo nadležno odlučivati o mogućem izuzeću predsjednice Povjerenstva.

Član Povjerenstva i izvjestitelj u ovom predmetu Davorin Ivanjek konstatirao je da je premijer Plenković u zahtjevu za izuzećem Nataše Novaković naveo identične razloge koje je prošle godine pred Povjerenstvom u identičnom predmetu iznosila i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić. U slučaju Dalić Povjerenstvo je odbacilo zahtjev za izuzećem. Ivanjek je bio prilično oštar prema premijerovu potezu.

Tražiti neposredno prije sjednice izuzeće predsjednice Povjerenstva je, prema Ivanjeku, svojevrsna “zloupotreba procesnih prava” jer tu nije riječ o novim okolnostima. Da je premijer, ustvrdio je Ivanjek, zahtjev za izuzećem poslao šest mjeseci ranije, kad je slao svoje očitovanje u ovom predmetu, Povjerenstvo bi imalo dovoljno vremena meritorno odlučiti o njegovu zahtjevu.

Dvije odluke

Valja podsjetiti na to da je Povjerenstvo zbog identičnih razloga koji se navode i u prijavi protiv premijera Plenkovića u prosincu prošle godine donijelo dvije odluke u kojima su utvrdili su bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić i ministar financija Zdravko Marić povrijedili načela poštenog i vjerodostojnog obnašanja dužnosti jer su javnosti i Saboru tajili imena članova neformalne skupine koja je pisala lex Agrokor.

Mediji su u četvrtak, isti dan kad je premijer Povjerenstvu uputio zahtjev za izuzećem Nataše Novaković, objavili da je zagrebački Upravni sud ukinuo odluku Povjerenstva u slučaju Martine Dalić. Riječ je o nepravomoćnoj odluci koju će preispitivati Visoki upravni sud. Na Upravnom sudu u Zagrebu doznajemo da ta odluka još uvijek nije napisana ni otpravljena sa suda strankama pa se na sudu čude da je plasirana u javnost.

Put u Rim

Povjerenstvo na jučerašnjoj sjednici odbilo je zahtjev za pokretanjem postupka protiv premijera Plenkovića u povodu druge prijave u kojoj se premijera tereti za sudjelovanje u aferi SMS oko Agrokora te aferi Uljanik. Prijava je odbačena jer je bila općenita i bez konkretnih podataka. Odbijen je i zahtjev za pokretanjem postupka protiv ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića jer Povjerenstvo nije našlo dokaza da je on pri imenovanju zamjenika člana radne skupine za izradu Ovršnog zakona bio u sukobu interesa.

Povjerenstvo je odbilo i prijedlog za pokretanjem postupka protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića zbog prijave da je u petogodišnjem razdoblju čak 62 puta na trošak Grada putovao u Rim. Iz dostavljene dokumentacije (na koju se čekalo mjesecima) Povjerenstvo je utvrdilo da je Bandić od 2011. do 2018. u Rim putovao 27 puta i da je za svako od putovanja imao putni nalog.

Povjerenstvo je odbacilo i zahtjev za pokretanjem postupka protiv ministra obrane Krstičevića zbog imenovanja umirovljenog pukovnika Ivice Ušljebrke na dužnost posebnog savjetnika. U prijavi se tvrdilo kako je Ušljebrka kum ministra Krstičevića i da nema formalno obrazovanje ni znanje za savjetnika i da je lažni vojni invalid. Povjerenstvo je ustvrdilo da nema dokaza o kumstvu te da Zakon o Vladi dopušta imenovanje posebnih ministarskih savjetnika bez javnog natječaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:15