AFERA STAN

Član uprave HEP-a kupio stan od Vujnovca za 280.000 eura. Banka ga je procijenila na 363.035

Vujnovac je Šambiću stan prodao po nižoj cijeni od one po kojoj ga je sam kupio

Zgrada na adresi Trnjanska cesta 63; Tomislav Šambić

Nakon što je Mostov zastupnik Zvonimir Troskot otkrio da je član uprave Uprave HEP-a Tomislav Šambić prije dvije godine u širem središtu Zagreba kupio peterosobni stan od Pavla Vujnovca, vlasnika PPD-a - kompanije koja ima razgranate i vrlo vrijedne poslovne odnose s HEP-om, i nakon što su mediji otkrili kako je Vujnovac članu uprave HEP-a dvoetažni stan (na šestom i sedmom katu zgrade u Trnjanskoj cesti 63) površine 141,96 metara četvornih zajedno s parkirališnim i dva garažna mjesta prodao za (samo) 280 tisuća eura - za manje od dvije tisuće eura po kvadratu - danas se za tu transakciju zainteresiralo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

- Vezano uz navedene okolnosti, Povjerenstvo je danas otvorilo predmet po službenoj dužnosti. Nakon što utvrdimo sve činjenice relevantne za ovaj slučaj, odlučit ćemo jesu li utvrđene pretpostavke za vođenje postupka (protiv člana uprave HEP-a, nap. a.) - poručili su nam iz Povjerenstva.

Podsjetimo, Šambić je za taj stan vlasniku PPD-a iskeširao 100 tisuća eura, a preostalih 180 tisuća namaknuo je podizanjem kredita.

image

Tomislav Šambić

Premda je Šambić u utorak Jutarnjem listu rekao kako mu Vujnovac nije dao nikakav popust i da je kupoprodajna cijena odgovarala tržišnoj jer je, kaže, "osam ili devet godina stari stan ranije bio u najmu" i pošto ga je morao "gotovo kompletno renovirati", informacije koje je u srijedu objavio Telegram sugeriraju da je član uprave HEP-a ipak dobio lavovski popust od šefa PPD-a. "Iz ugovora o kreditu vidljivo je da je Privredna banka 22. veljače 2021. (ugovor o kupoprodaji potpisan je istog mjeseca, nap. a.) stan procijenila na 363.035 eura", piše Telegram.

Drugim riječima, procjena banke bila je čak 83 tisuće eura viša od iznosa za koji je član uprave HEP-a kupio taj stan. Nakon što su kolege iz 24sata otkrile kako je taj isti stan Vujnovac 2017. otkupio od tvrtke PPD-Upravljanje imovinom za 318,7 tisuća eura, Šambića smo tražili komentar činjenice da mu je Vujnovac stan prodao po skoro 40 tisuća eura manjoj cijeni od one po kojoj ga je sam kupio.

image

Zgrada na adresi Trnjanska cesta 63

Goran Mehkek/Cropix

Odgovor nismo dobili.

Član uprave HEP-a u srijedu nam nije želio komentirati ni podatak iz vlastite imovinske kartice u kojoj je vrijednost tog stana u Trnjanskoj procijenio na samo 252.173 eura (1.776 eura po kvadratu). Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Povjerenstvo postaviti prema toj procjeni pošto se usporedivi stanovi na usporedivim lokacijama prodaju po znatno višim cijenama.

U današnjem razgovoru za Jutarnji, član uprave HEP-a i dalje je tvrdio kako u toj kupoprodaji nema ničega spornoga te da nikad nije bio u sukobu interesa bez obzira na to što, kako je sam rekao, Vujnovca poznaje "duži niz godina" i neovisno o vrijednim poslovnim odnosima HEP-a i PPD-a.

- Bitno je naglasiti da su svi poslovi s tvrtkom g. Vujnovca u HEP-u sklopljeni putem javnih natječaja na čiju provedbu Uprava nema utjecaj - kaže.

image

Tomislav Šambić

Darko Tomas/Cropix/

Nakon što smo analizirali njegovu imovinsku karticu iz koje je jasno kako su on i(li) njegova supruga, osim stana u Trnjanskoj vlasnici još jednog u Zagrebu površine 85,48 kvadrata procijenjenog na 191.120 eura, kuće u Osijeku procijenjene na 199 tisuća eura, pola kuće u Višnjevcu (procijenjene na 66.361 euro) te triju apartmana na Pašmanu vrijednih po 53 tisuće eura, Šambiću smo postavili nekoliko pitanja vezanih uz porijeklo i procjenu vrijednosti njegove imovine. Odgovorio nam je samo na pitanje o imovini na Pašmanu.

- Imovinu na Pašmanu kupio sam otkupom potraživanja 2015. od banke, vlastitim sredstvima. Zarada od najma (apartmana) prijavljena je u imovinskoj kartici - bilo je sve što je želio reći o stavkama koje je naveo u imovinskoj kartici iz koje je vidljivo kako uz plaću od 3.700 eura tijekom godine još 17.600 eura zaradi od rente - po svemu sudeći od tih apartmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:45