SUKOB INTERESA

Član Uprave Holdinga sankcioniran zbog primanja naknade za korištenje Tesle. Kaznu može platiti u 8 rata

Povjerenstvo je zaključilo da je zapravo riječ o dodatnoj naknadi uz plaću

Boris Sesar

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Člana uprave Zagrebačkog holdinga, Borisa Sesara, Povjerenstvo za odlučivanje o sukoba interesa kaznilo je s 8000 kuna jer je uz plaću primao nedopuštenu naknadu za korištenje privatnog automobila Tesla u službene svrhe. Kaznu će platiti u osam rata.

Sesar je do 1. kolovoza ove godine uz redovnu plaću člana uprave Zg holdinga primao i mjesečni dodatak od 8.825 kuna na ime korištenja svog privatnog automobila Tesla u službene svrhe. Povjerenstvo je, međutim na današnjoj sjednici donijelo odluku da ga se kazni jer mu je naknada za korištenje osobnog automobila isplaćivana na nezakoniti način. Nije sporno, utvrdilo je povjerenstvo da je Sesar mogao koristiti privatni automobil u službene svrhe i za to primati naknadu, ali mu je ta naknada trebala biti obračunata na temelju stvarno nastalih troškova, a ne u paušalnom iznosu. Kako mu je naknada isplaćivana u paušalnom mjesečnom iznosu od 8.825 kuna, a ne po stvarnom trošku za svaki mjesec, Povjerenstvo je zaključilo da je zapravo riječ o dodatnoj naknadi uz plaću koja je prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa dužnosnicima zabranjena.

Sesar je Povjerenstvu dostavio i odluku Skupštine zagrebačkog holdinga koju čine gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet na temelju koje mu je određen mjesečni paušal od 8.825 kuna. U dopisu Zg holdinga se navodi da se taj iznos kreće u visini troška koji nastaje za druge članove uprave Zagrebačkog holdinga koji koriste službene automobile 24 sata na dan.

Povjerenstvo, međutim, smatra da je odluka Skupštine Zg holdinga o paušalnoj naknadi za korištenje osobnog automobila u službene svrhe u Sesarovom slučaju, osim sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, u neskladu i s internim aktima Zagrebačkog holdinga.

Sesar je već ranije, u travnju ove godine zatražio mišljenje Povjerenstva o primanju te naknade, a nakon što mu je Povjerenstvo odgovorilo da je ona u suprotnosti sa Zakonom, podnio je ZG holdingu zahtjev za njezinim ukidanjem. Skupština i Nadzorni odbor ZG holdinga na sjednici održanoj 29. srpnja ove godine donijeli su odluku da mu se naknada ukine od 1. kolovoza. Međutim, Povjerenstvo ga je kaznilo jer je do kolovoza tu naknadu primao, a nije smio.

U medije je priču o Sesarovom automobilu prvi iznio HDZ-ov gradski vijećnik Mario Župan koji je Sesara javno optužio da mu Zagrebački holding kroz aranžman naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe otplaćuje rate kredita za taj automobil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:42