USPJEH HRVATSKE MEDICINE

ČLANAK O RAZDVAJANJU SIJAMSKIH BLIZANKI NA 'REBRU' OSVANUO U ZNANSTVENOM ČASOPISU 'To je fenomen koji se javlja 1,47 puta na 100.000 slučajeva'

 Darko Tomaš / CROPIX

Pod naslovom “Successful separation of xypho-omphalopagus conjoined twins with extrauterine twin-twin transfusion syndrome: a case report”, četrnaest liječnika KBC-a Zagreb upravo je objavilo u časopisu Croatian Medical Journal znanstveni rad u kojem je detaljno opisano uspješno razdvajanje sijamskih blizanki Valentine i Kristine.

Objava tog, u liječničkim krugovima nevjerojatnog kirurškog zahvata gotovo se podudarila s odlaskom beba kući, sada već s gotovo učetverostručenom težinom.

Kao prvi autor u ovom radu navodi se prof.dr. Ruža Grizelj, koja se od prvog do posljednjeg dana brinula o Kiki i Tini, a ističe se da se taj fenomen sijamskih blizanaca pojavljuju kao tek 1,47 slučajeva na 100.000 poroda.

Operacija trajala čak 15 sati

Također se naglašavaju sve komplikacije s kojima su se liječnici susretali kod blizanki prije operacije, primjerice neizbalansiranom cirkulacijom, odnosno blizanačkim transfuzijskim sindromom, problemom s mokrenjem, kao i činjenicom da su imale zajedničku jetru te crijeva. Sve je to uspješno riješeno u 15-satnoj operaciji, kao i problem razdvajanja kože jer je to trebalo učiniti tako da je bude dovoljno za obje bebe, odnosno za pokrivanje organa, ali da istodobno ostanu što manji ožiljci.

U ovom su radu prikazane i fotografije prije i nakon zahvata te crteži iz kojih je razvidno na koji su način razdvojena crijeva i jetra te kako je spašena koža. Nedvojbeno je da će ovaj rad značajno podići citiranost CMJ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:06