JANAF POD BAJIĆEVOM ISTRAGOM

Kremlj dao Markovu odličje jer je u Hrvatsku doveo naftnog giganta

 Kovačev/CROPIX

Ante Markov smjenjen je jučer s mjesta predsjednika Uprave tvrtke Janaf ,a umjesto njega imenovan je Dragan Kovačević. Vlada je jučer Nadzornom odboru tvrtke predložila opoziv sadašnjeg i imenovanje novog predsjednika Uprave, te smjenu članova Uprave Ante Dodiga i Petra Grđana.

Na njihova mjesta trebali biti imenovani Jakša Marasović i Bruno Šarić. Ovim imenovanjima kompletirano je “osvajanje”Janafa od strane Hrvatske narodne stranke s obzirom da su Dragan Kovačević i Marasović visoko pozicionirani članovi stranke kao i Srećko Ferenčak i Goran Kovačević koji su još ranije imenovani u nadzorni odbor tvrtke.

Smjena na čelu Janafa stigla je u vrijeme dok Državno odvjetništvo obavlja izvide poslovanja ove javne tvrtke zbog sumnje da je, sada već bivša, Uprava protuzakonito pokušala dobiti koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte u Hrvatskoj.

Kako doznajemo, u fokusu istražitelja je osnivanje konzorcija Zarubežnjeft Adria, registriranog pri Trgovačkom sudu u Varaždinu, u sklopu kojeg Janaf ima 10 posto udjela, dok ostatak dijele ruski Zarubežnjeft (51 posto) i švicarska off shore tvrtka White Falcon (39 posto) koju zastupa Bruno Mlinar, obrtnik iz Svete Nedelje.

Tko je dao odobrenje

Osnivanju konzorcija prethodila je odluka Vlade kojom se Ini oduzima ekskluzivna koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u RH, uz raspisivanje natječaja za dodjelu nove koncesije.

Ante Markov tvrdi da je sudjelovao u osnivanju konzorcija s ruskim partnerom uz suglasnost NO-a Janafa te nakon što je dobio odobrenje bivšeg ministra gospodarstva Đure Popijača. Ante Markov je velik dio svog mandata utrošio upravo na realizaciji poslova s ruskim naftnim kompanijama. Ostvarenje tog plana od ruske strane je i primjereno nagrađeno.

Tako je 18. kolovoza prošle godine ruski predsjednik Dmitrij Medved potpisao ukaz o odlikovanju Ante Markova visokim državnim odlikivanjem “Družba”, odnosno prijateljstvo. To se odlikovanje dodjeljuje pojedincima za razvijanje prijateljskih odnosa njihovih država sa Ruskom Federacijom. Markovu je odlikovanje 17. siječnja ove godine u zgradi Ruskog veleposlanstva u Zagrebu uručio ruski veleposlanik u Hrvatskoj Robert Markaryan, potvrđeno nam je u Veleposlanstvu.

Pitajte Markova

Odlikovanje “Družba” peto je po važnosti odlikovanje u Rusiji, što dovoljno govori o važnosti koju ruska strana daje Markovu. U Janafu jučer nam ništa nisu znali kazali o dojeljenom odlikovanju, te su nas uputili da o svemu pitamo Markova u ponedjeljak kada se vrati sa službenog puta.

Dodjela ovog odlikovanja koincidira sa tijekom uspostavljanja suradnje Janafa i Zarubežnjefta. Ni pet mjeseci prije dodjele priznanja, Markov 20. svibnja 2011. u Zagrebu u ime Janafa potpisje Memeorandum o razumjevanju sa Zarubežnjeftom.

Njime se izjavljuje zainteresiranost dviju strana za suradnju na provođenju istraživanja i projekata vezanih uz eksploataciju ugljikovodika na teritoriju RH.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:46