‘Profesor superman’ u sukobu interesa: Predaje na FPZ-u, a tajni je vlasnik konkurentske Visoke škole diplomacije

ZAGREB - Redovni profesor političke ekonomije na Fakultetu političkih znanosti Luka Brkić, istodobno je i tajni vlasnik privatne Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije, smještene na Črnomercu u Zagrebu. Fakultet političkih znanosti (FPZ) i privatna Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije visokoškolske su ustanove u izravnom konkurentskom odnosu. Naime, na FPZ-u, gdje je Brkić u stalnom radnom odnosu, postoji odsjek za međunarodne političke odnose i diplomaciju.

Ugledni predavači

Pokretač i prvi vlasnik privatne Visoke škole za međunarodne odnose, prema podacima Trgovačkoga suda je Josip Sapunar, kontroverzni član Uprave HAC-a protiv kojeg je USKOK pokrenuo više istraga zbog zloporabe u poslovanju HAC-a i suradnju s Fimi-Medijom. Ta visoka škola već četvrtu godinu radi s privremenom dopusnicom Ministarstva znanosti u prostorijama unajmljenim u zgradi Katoličkog sveučišta na zagrebačkom Črnomercu.

Na popisu predavača te škole niz je uglednih imena iz hrvatske diplomacije, te profesora s drugih fakulteta koji tamo predaju honorarno. Dekan visoke škole je akademik, 80-godišnji fizičar Ivo Šlaus. Međutim, niti među predavačima, niti među članovima uprave, ni vlasnicima te škole nema imena profesora Političke ekonomije na FPZ-u Luke Brkića.

Čini se da je Brkić svjestan kako bi ga transparentno vlasništvo nad visokoškolskom ustanovom koja je u izravnom konkurentskom odnosu s onom na kojoj je od početaka svoje akademske karijere zaposlen, kompromitiralo i objelodanilo da je u sukobu interesa. Iako je to vlasništvo nastojao prikriti, pronašli smo nedvojbene tragove koji prof. dr. Luku Brkića povezuju s nekoć Sapunarovom Visokom školom za međunarodne odnose i diplomaciju.

Registrirano na suprugu

Jedan od njih je već spomenuti registar Trgovačkog suda u Zagrebu. U njemu se mogu naći podaci da je osnivač i vlasnik Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije tvrtka Euro avangarda d. o. o iz Zagreba, koju je 2008. utemeljio već spomenuti Josip Sapunar.

Međutim, lani, kada su se zahuktale afere zbog kojih je Sapunar završio u pritvoru, tvrtka Euro avangarda, koja je stopostotni vlasnik Visoke škole, mijenja vlasnika. U registar Trgovačkog suda kao vlasnica i direktorica Euro avangarde upisuje se Suzana Šikutin.

Riječ o zaposlenici u studentskoj referadi FPZ-a, na kojem je Luka Brkić redovni profesor. Suzana Šikutin i profesor Brkić nisu samo zaposlenici iste fakultetske ustanove, već i izvanbračni supružnici. Sjedište Euro avangarde d. o. o je u Novom Zagrebu, u ulici i kućnom broju gdje živi član najuže obitelji Luke Brkića (adresa i ime poznati redakciji).

Ma koliko se trudio da kao vlasnik nekadašnje Sapunarove Visoke škole ostane nevidljiv, Brkić se u jednoj situaciji u toj ulozi i javno razotkrio. Na svečanost obilježavanja treće obljetnice rada te škole, 27. listopada 2011., u goste je pozvan i predsjednik Ivo Josipović.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:15