NESUGLASICE VLADE I PANTOVČAKA

Povrat imovine izazvao prvi sukob Milanovića i Josipovića

ZAGREB - Nakon dvomjesečne idile u odnosima nove garniture Banskih dvora i Pantovčaka na pomolu su prve trzavice, odnosno razmimoilaženja.

Premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ivu Josipovića mogao bi “posvađati” povrat imovine oduzete u vrijeme komunizma. Dok Banski dvori, doduše neslužbeno, najavljuju mogućnost izmjena Ustava tako da stranci budu izuzeti od prava na povrat oduzete imovine, Pantovčak se tome službeno protivi uz obrazloženje da povrat oduzete imovine mora biti prema svima jednak. Doduše, predsjednik se ogradio od mogućih potraživanja stotina milijuna eura imovine nasljednika vlasnika koji nikada i nisu bili u Hrvatskoj, da se hrvatsko državljanstvo i ne spominje.

Svrstao se uz oporbu

- Neki put je potrebno imati pa makar i simboličan povrat da se nepravde isprave što je više moguće - kazao je u subotu Josipović. Bez obzira na to, Josipović se izjavom svrstao uz oporbu, prvenstveno uz HDZ, gdje smatraju da promjene Ustava u smislu ograničavanja prava povrata ne bi bile dobre, jer bi “predstavljale značajne probleme sa SAD-om i zemljama EU”.

Američke pohvale

Naravno, nema govora o promjeni strane, Josipović jednostavno govori ono što misli, pod snažnim dojmom američkih pohvala nakon što je u Izraelu obećao povrat židovske imovine. Josipović je u Izraelu rekao da bi “bilo pravedno kad bi se žrtve holokausta također uključilo u hrvatske zakone o povratu oduzete imovine, bilo pojedince ili nasljednike”, na što je s oduševljenjem reagirao zamjenik državne tajnice William Burns, što je potvrdila i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 21:02