EUROPLJANI NE ODUSTAJU OD LJETOVANJA

Istraživanje najavljuje uspješnu turističku sezonu: 400 milijuna Europljana ide na godišnji, koliko će ih doći kod nas?

ZAGREB - Većina građana Europske Unije, njih više od 80 posto, ni ove godine, u doba krize, ipak neće odustati od odlaska na godišnji odmor, a turizam bi trebao biti pokretač gospodarstva u mnogim državama Europske Unije i Hrvatskoj. Pokazuju to podaci Eurobarometrova istraživanja, koje je provedeno i u Hrvatskoj, jučer objavljeni u Bruxellesu.

Usmena predaja

Iz njih bi Hrvatska doista mogla izvući nekoliko pouka. Prva je da prema gostima treba biti dobar i ljubazan jer će se oni vratiti. Usto, čak 50 posto ispitanika reklo je da će na godišnji odmor ići u isto mjesto zbog prirodnih ljepota.

Zadovoljiti goste bitno je i zbog još jednog razloga: prema istraživanju, i danas, u doba interneta i televizije, usmena je predaja ipak najbolja reklama. Čak 52 posto ispitanika izjavilo je da se pri odabiru destinacije za godišnji odmor najviše oslanjaju na preporuke rodbine i prijatelja.

Naše ceste trebaju biti dobre jer više od dvije trećine građana Europske Unije i dalje na godišnji dolazi automobilom ili motociklom. Prirodne ljepote su važne, sunce i more također, no najviše građana EU na godišnji ipak ide zbog odmora i rekreacije (48 posto), a “sunce i plažu” kao glavni razlog navodi samo 28 posto. Taj je razlog u postotku jednak posjetu rodbini i prijateljima. Ipak, za polovicu ispitanika važne su i prirodne ljepote te kvaliteta usluge.

Promijenili planove

Prema tim podacima, predviđa se da će većina građana Unije i dalje ići na godišnji, a oni koji neće kao glavni razlog navode financijsku krizu. No, sve je više onih koji su promijenili planove, ali nisu odustali od odlaska na godišnji.

Usmena predaja najbolja je preporuka građanima EU, ali je internet postao glavno sredstvo rezervacije godišnjeg odmora. Najveći broj građana Unije godišnji provodi u nekoj drugoj državi Europske Unije, a kao destinacije prednjače Španjolska, Francuska i Italija. Tako će biti i ove godine ako je suditi prema stavovima ispitanika u anketi Eurobarometra.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:01