IZBORNI INŽENJERING

Ogranak Metković optužuje: Barba Luka je razorio naš HDZ

Jadranka Kosor sada kaže da bi ipak bilo bolje da su unutarstranačke izbore proveli nakon Sanaderova uzmaka
 Goran Mehkek / Cropix

DUBROVNIK - Žaklina Marević i njezin mentor Luka Bebić destruktivnim radom u proteklom razdoblju doveli su Metković na dno. Demokratske procese u metkovskom HDZ-u više nitko ne može zaustaviti.

- Imamo svoje glave i dovoljno pameti da o svojoj sudbini odlučujemo sami - opisao je stanje u metkovskom HDZ-u Ivan Barišić, nedavno izabrani predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Centar. Predsjednica Gradskog odbora HDZ-a Marević poništila je skupštinu tog temeljnog ogranka uz obrazloženje da Barišić nije član HDZ-a, no on tvrdi da za to nema dokaza.

Marević je, pak, predsjednika županijskog HDZ-a Franu Matušića optužila za izborni inženjering i dovođenje članova iz drugih temeljnih ogranaka te onih koji nisu u HDZ-u.

Žestoki sukobi

Unutarstranački sukobi u metkovskom HDZ-u, kao i u drugim stranačkim organizacijama diljem Hrvatske, nastavljaju se nesmanjenom žestinom. Vjerojatno je upravo to ponukalo aktualnu predsjednicu Jadranku Kosor da prizna kako je unutarstranačke izbore trebala raspisati još 2010. godine.

- Unutarstračke izbore ipak smo trebali održati odmah nakon što je izbrisan bivši predsjednik - rekla je za Novu TV. Kada je Kosor prije dvije godine iz stranke izbacila svog prethodnika Ivu Sanaderu, mnogi u stranci su smatrali da odmah treba raspisati unutarstranačke izbore i potvrditi svoj legitimitet na čelu stranke.

Tada je imala najveću podršku javnosti, a uz nju je bio i cijeli stranački vrh. Danas više nema jednoglasnu potporu vodstva stranke, a u borbu za šefa HDZ-a dosad se uključilo pet njezinih protukandidata. Optužuju Kosor da želi pobijediti izbornim makinacijama uz pomoć Vladimira Šeksa. Neki njezini protivnici čak tvrde da je ona pozvala Ivića Pašalića na skup HDZ-a u Remetama gdje je održao i govor, iako je prije više od 10 godina izbačen iz stranke.

- O izbornom inženjeringu u HDZ-u govore oni koji su na svoja mjesta došli izbornim inžinjeringom - uvraća Kosor.

Ivić Pašalić, koji je najavio povratak u stranku, tvrdi da ne podržava nijednog od šest kandidata za predsjednika jer niti jedan nije dobro rješenje.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISAKNOM IZDANJU JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:29