ZA ŠTO IM SE DAJE NOVAC?

Sindikati u Hrvatskoj: Dobivaju 265 milijuna kuna godišnje, a nitko ne kontrolira na što ih troše!

Vilijevi dvori, odnosno, Sindikalni dom koji na osam katova u centru Zagreba gradi Matica hrvatskih sindikata na čelu s Vilimom Ribičem, trebao bi biti uskoro dovršen. Samo zemljište vrijedno je dva milijuna eura, troškovi izgradnje nisu poznati no zasigurno nisu mali. Otkud sindikalnoj središnjici toliki novac i koliko uopće sindikati godišnje dobivaju od članova i kako troše taj novac?

To smo pitanje postavili šefovima sedam velikih sindikata. I dobili smo nevjerojatan odgovor: ‘To je poslovna tajna’!?

Neki nam čak nisu htjeli reći ni koliko imaju članova!? No, uspjeli smo sami izračunati: samo sedam sindikata i sindikalnih središnjica godišnje raspolaže s najmanje 265 milijuna kuna!

Dobivaju i od države

Izračun smo napravili na temelju članarine od 1 posto plaće člana, po prosječnoj plaći od 5.493 kune isplaćene u prosincu. Ako deset sindikata u Matici imaju 64 tisuće članova znači da im je godišnji prihod približno 42 milijuna kuna. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, međutim, dobiva novac i iz državnog proračuna: 250 tisuća kuna svakoga mjeseca i to posljednjih 11 godina! A, kada je objavio da počinje graditi sindikalne dvore Ribič je rekao da je riječ o sindikalnoj ušteđevini koja je - oplođena financijskim ulaganjima.

- I onda Ribič govori da je uštedio!? Da mudro vodi sindikat!? A, dobio je od nas, od poreznih obveznika 40 milijuna kuna u 11 godina! - kaže jedan sindikalni lider.

Kontrolira li itko u Hrvatskoj kako sindikati troše?

Šef Republičkog sindikata radnika Jadranko Vehar sa suradnicima 17 godina je trošio sindikalni novac bez kontrole, isplativši sebi i odanima više milijuna kuna, a oštećena je i država za 675 tisuća kuna na ime neplaćenih davanja.

Čini se kako ne postoje mehanizmi da se takvo ponašanje spriječi. Pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava zadužen za sindikate, Marko Krištof, tvrdi kako država nema pravo nadzora nad zakonitosti rada sindikata.

- Prema međunarodnim konvencijama, država se nema pravo miješati u rad radničkih udruga. Oni sami među sobom moraju regulirati sve odnose i mehanizme kontrole - rekao je Krištof.

Sindikate ne nadzire ni Državni ured za reviziju.

- S obzirom da se sindikalne organizacije ne financiraju iz proračuna ili drugih izvora javnih sredstava, nego pretežito iz članarina, Državni ured za reviziju nije nadležan obavljati reviziju - odgovorila je pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:35