NAJAVLJUJU NASTAVAK PROSVJEDA

RADNICI ne žele prekinuti blokadu Diokija: ‘Ježić je obećao novac, ako nas je prevario - slijedi žešći štrajk’

 Bruno Konjević/CROPIX

Radnici Diokija nastavili su s borbom za isplatu zaostalih plaća i u petak ponovno blokirali jugozapadni ulaz u tvrtku na Žitnjaku. Okupljeni oko Diokijevih vagona na željezničkoj pruzi kažu da ne gube nadu. Vjeruju da će dočekati dan kada će im plaće konačno biti isplaćene. Najgori su im, ističu, neznanje i neizvjesnost. Spremni su i na najgori scenarij, ali žele da napokon netko dođe i kaže što će biti s njihovom sudbinom.

I najvažnije - što će biti s njihovim obiteljima.

- Ne bismo bili ovdje da ne vjerujemo u svoj cilj. Mi ne tražimo tuđe, samo želimo ono što je naše i za to ćemo se boriti dokad bude trebalo. Bit ćemo ovdje sve dok ne dobijemo ono što nam pripada - rekao nam je jučer Miljenko Klarić koji je već 19 godina zaposlenik Diokija.

Iscrpljeni i umorni radnici cijeli su dan stajali uz prugu.

- Ako se predamo, izdat ćemo kolege koji su štrajkali glađu na platformi - ponavljali su.

Štrajkali glađu

Štajkali su u ime svih 800 djelatnika Diokija. Nakon što su se popeli na 50 metara visoku platformu, odbijali su hranu i vodu. Trojica zu zbog iscrpljenosti odustala sredinom tjedna, a Krešo Belobrk i Siniša Androlić štrajk su nastavili do petka popodne kada su morali prekinuti svoj prosvjed zbog iznemoglosti.

- Zvao nas je Robert Ježić i neslužbeno nam rekao da su plaće spremne i da će biti isplaćene ako mu Vlada da jamstvo. U ponedjeljak dolazimo pred njih i ako opet pregaze svoju riječ, krenut ćemo s novim štrajkovima - najavljuje Androlić koji je jučer popodne sudjelovao u blokadi sa svojim kolegama.

- O nama ovise i naše obitelji, roditelji, djeca i supruge - napominju.

Zbog toga su spremni na sve. Svjesni su da novi posao neće lako dobiti, a u Diokiju su proveli cijeli svoj radni vijek.

‘Nemamo novca za djecu’

- Ne možete niti zamisliti kako vam se srce stegne od tuge i boli kada dođe blagdan Svetog Nikole, a ne možete djetetu kupiti ni običnu čokoladicu. Ne možete mu ništa priuštiti - naglašava Stipe Sertić koji je nakupio 28 godina staža u Diokiju.

Dodaje kako su zbog cijele situacije psihički izmoreni.

- Mi smo odlučni. Gore je našim obiteljima. Oni se još više nerviraju i pate od nas. To je najteže - kaže Goran Tušek. jučer da neće otići s jugozapadnog ulaza u tvrtku. Podijelili su se u smjene i čuvaju mjesto na kojem su radili, družili se i zarađivali svoj kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:15