AKCIJA MREŽA

Svi skandali u hrvatskoj diplomaciji: Jurica trošio, Barišić je dilao, a Miletić švercao

 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - U posljednjih 10-ak godina zabilježen je nemali broj ‘incidenata’ u kojima su sudjelovali hrvatski diplomati i s njima povezane osobe. Ponekad se radilo o umiješanosti u klasični kriminal - zlouporabu droga i šverc, a u nekim slučajevima o zlouporabama položaja.

Jedan od većih skandala zbio se 2005. kada je američka policija tijekom kupoprodaje droge ulovila Bernarda Barišića, surpuga administrativne službenice konzulata RH u Los Angelesu. Droga je pronađena u automobilu s diplomatskim tablicama registriranima na hrvatski konzulat.

Švercao alkohol

Barišić se navodno pozivao na diplomatski imunitet, iako ga nije imao. Nakratko je završio u zatvoru. Skandal je otkriven dvije godine kasnije, pa su se Božica Barišić i njezin muž Bernard tek 2007. vratili u Zagreb.

Iste, 2005., djelatnik veleposlanstva RH u Zürichu Miroslav Miletić protjeran je iz Švicarske jer je s diplomatskom putovnicom švercao automobile.

Navodno je nekim Hrvatima sređivao papire za fiktivni trajni povratak u Hrvatsku, kako bi im omogućio da povoljno uvezu automobile. Miletić je povučen u Zagreb, gdje je bio privremeno rasporađen u Odjel za državljanstvo i putne isprave.

Hrvatski počasni konzul u Švicarskoj Waldo Bernasconi 2009. završio je na popisu optuženika za niz kaznenih djela u Italiji. Teretilo ga se za prijevare, nadrilječništvo, silovanje i članstvo u kriminalnoj organizaciji. Tadašnja premijerka Jadranka Kosor odmah je tražila od ministra vanjskih poslova da se Bernacsoniju oduzme naslov počasnog konzula.

Zbog zlouporeba položaja ‘stradalo’ je niz istaknutih diplomata, počevši od Nevena Jurice, bivšeg veleposlanika u Washingtonu i predstavnika pri UN-u, koji je pravomoćno osuđen zbog trošenja državnog novca za privatne svrhe. Bivši veleposlanik u Libiji Jovan Vejnović nepravomoćno je osuđen zbog dopreme alkohola u tu zemlju, gdje je to zakonom zabranjeno.

Prisvojio opremu

Tu su još i optužbe protiv bivšega hrvatskoga glavnog konzula u Australiji Goroslava Kellera zbog prisvajanja opreme i dokumentacije, te niza nižerangiranih diplomatskih službenika, kao i fizički sukob hrvatskog veleposlanika u Portugalu Želimir Brala 2007. s djelatnikom službe sigurnosti u Lisabonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:16