TRI SLUČAJA O KOJIMA OVISE RUSKO-HRVATSKI ODNOSI

Ultimatum iz Moskve: Platite nam najam Veleposlanstva u Zagrebu i riješite slučaj Mljet i Haludovo

Rusko-hrvatski odnosi popravit će se nakon što hrvatska Vlada pokaže dobru volju u rješavanju tri slučaja, tvrde izvori Jutarnjeg lista bliski hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Riječ je o nastavku projekta Haludovo, ruskim investicijama na otoku Mljetu i smještaju ruskih diplomata u Zagrebu.

Ruski oligarh

Prioritet u rješavanju ima zgrada ruskog veleposlanstva. Rusko veleposlanstvo, naime, već dvije godine u Zagrebu plaća najamninu za zgradu u Bosanskoj 44 iako je sporazumom regulirano da troškove najma preuzimaju vlade domaćina. Tako troškove smještaja hrvatskog veleposlanstva u najužem središtu Moskve, desetak minuta udaljenog od zgrade Kremlja gdje četvorni metar poslovnog prostora vrijedi približno 30 tisuća dolara, podmiruje vlada Ruske Federacije. S druge strane, zgrada ruskog veleposlanstva u Zagrebu prije dvije je godine u procesu povrata nacionalizirane imovine vraćena starim vlasnicima i otada rusko ministarstvo vanjskih poslova za nju plaća najam. Ruski su predstavnici nezadovoljni što se hrvatska strana ne drži sporazuma i nije u stanju riješiti besplatni smještaj njihovim diplomatima.

Bivša Vlada pokušala je taj problem riješiti, no zagrebačka gradska uprava odbila je prijedlog Vlade. Rusi navodno bili zainteresirani za bivše sjedište protuobavještajne službe HIS-a na Kunišćaku i nekadašnje sjedište tvrtke RH Alan kojom je upravljao Vladimir Zagorec, u Bosanskoj ulici nedaleko od sadašnjeg ruskog veleposlanstva.

Želi Brijune Rivijeru

S mrtve se točke već godinama ne pomiče ni spor oko ulaganja ruskog oligarha Vladimira Jevtušenka, inače osobnog prijatelja Vladimira Putina.

Iako je dobio zeleno svjetlo Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, Vladimir Jevtušenko, ruski oligarh i prijatelj Vladimira Putina, još ne može početi s gradnjom turističkog kompleksa Pinjevica na otoku Mljetu, vrijednog 102 milijuna eura, jer Državno odvjetništvo u ime RH ustraje na tome da je riječ o državnom vlasništvu koje je nezakonito prodano tvrtki Adria Sistem d.o.o. iza koje stoji Jevtušenko.

Rješenje situacije mogla bi donijeti nagodba između Vlade RH i Jevtušenka, kojom bi ga se obeštetilo prepuštanjem drugog atraktivnog zemljišta uz obalu.

Vladmimir Jevtušenko je, navodno, zainteresiran za projekt Brijuni Rivijera...

U problemima

Treći slučaj, sumnjiva privatizacija Hotelskog naselja Haludovo, najmanje je problematična, smatraju naši sugovornici jer je armenski tajkun Are Abramyan navodno zapao u poslovne probleme, pa je spreman riješiti se projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:50