DOGOVARAO DETALJE

Kerum se otisnuo na tajno putovanje: Poljaci već izradili glavu Isusa, počeli radovi na Marjanu!

Splitski gradonačelnik Željko Kerum ne samo da nije odustao od projekta izgradnje Isusova kipa na Marjanu, koji je najavio kao “najveći projekt” u svome životu, nego je, kako ekskluzivno doznajemo, ovih dana dogovorio i sve tehničke detalje: splitski kip Isusa Krista bit će visok točno 38,7 metara, težak oko 364 tone i bit će najveći na svijetu. Kako je sam Kerum svojedobno kazao: “Što je veći, to je bolji, jer biti prvi u nečemu, to znači nešto.”

Glava s pozlaćenom čeličnom krunom već je gotova, što se vidi i na snimkama koje smo dobili od poljskih kolega! - piše Slobodna Dalmacija .

Istodobno, bez ikakve medijske pompe, počeli su i radovi na iskopu temelja na Marjanu, što potvrđuju i snimke naših fotoreportera.

Otvorenje je navodno predviđeno za proljeće 2013. godine, što gradska oporba povezuje s “očitim instrumentaliziranjem kipa Isusa u svrhu kampanje za lokalne izbore”, kako nam je kazala HDZ-ova gradska vijećnica

Podsjetimo, prigovori prate ovu ideju od njezina začetka, početkom srpnja 2011., kad je Kerum, u žaru polemike o gradnje kipa, kazao: “Kad je Isus u pitanju, može se raditi gdje god hoće, pa Isus je stvorio Marjan, a ne Jugoslaveni, koji kritiziraju da to ne valja.”

I dok su gradski kuloari marljivo i pomalo zlobno posljednjih dana nagađali gdje je Kerum (opet) nestao, pa se spekuliralo da je opet na neslužbenom godišnjem odmoru, čak i da je sa suprugom Fani otputovao u Sloveniju, gdje je navodno pohađao tečaj za trudnice i buduće očeve, iz izvora bliskih gradonačelniku doznali smo da je tajno boravio u poljskom Swiebodzinu, na zapadu te zemlje, gdje je krajem 2010. postavljen kip Isusa visok 36 metara.

Ondje se Kerum sastao s Janom Zawadzkim, koji je zajedno sa svojim bratom, inače umirovljenim svećenikom Sylwesterom, inicirao gradnju “poljskog Isusa”. Zasad je nejasna njihova uloga u realizaciji splitskoga kipa, no sigurno je da su upoznali Keruma s pojedinostima realizacije cijelog projekta, koji je Kerum, očito u utrci s rokom koji si je sam zacrtao − iako Gradsko vijeće još nije službeno odobrilo gradnju − odlučio doslovno prekopirati, javlja Slobodna Dalmacija .

To će ubrzati gradnju, pa je tako glava već izrađena po staroj šabloni. Hoće li se i ostali dijelovi kipa raditi u Poljskoj, nije poznato. Zasad se zna da će splitska statua imati povišenije postolje, pa će zato cijeli kip biti gotovo tri metra viši.

Posve je sigurno kako Kerum priželjkuje da Isus iznad grada postane prvorazredna turistička atrakcija, kao što se dogodilo i na zapadu Poljske, gdje su prvi hodočasnici bili stigli i prije svečanog otvorenja.

Štoviše, turističke statistike donedavno nepoznatog mjesta ušutkale su na neki način i tamošnje kritičare koji su postavljanje kipa Isusa nazivali nepotrebnim, pa čak i smiješnim. No, atrakcija donosi ozbiljan novac lokalnoj zajednici, što je svojim nepogrešivim trgovačkim instinktom očito prepoznao i Kerum.

Podsjetimo, u rujnu prošle godine gradonačelnik Splita je izjavljivao kako mu za izgradnju spomenika treba godinu i pol dana. I, kako stvari stoje, to nije bio samo predizborni spin. Bit će zanimljivo vidjeti kako gradonačelnik kani pribaviti potrebne dozvole, odnosno, tko će na kraju podmiriti zasad nepoznati iznos troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:15