NOVI MINISTAR

Siniša Hajdaš Dončić: Komadine mi je žao, ali ovo je sad moj prijelomni trenutak u životu. Prije tri godine pobijedio sam autoimunu bolest

 Željko Hajdinjak/CROPIX

Da, prihvatio sam Milanovićevu ponudu da preuzmem Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture - izjavio je jučer Siniša Hajdaš Dončić, novi ministar u Milanovićevoj Vladi koji će naslijediti Zlatka Komadinu .

Najmlađi ministar u Milanovićevoj Vladi živopisan je lik. No, iako zazire od formalnosti i kaže da je u politici na “privremenom radu”, u Županiji je uveo pravila odijevanja u ljetnim mjesecima te zabranio minice i japanke. Zapamćen je i po “gerila” marketingu. Raspisao je natječaj za kupnju automobila od 260 konja, čija je minimalna cijena bila 270 tisuća kuna, a kad su se novinari okupili na press konferenciji rekao im je da je to tek bila promocija za Županiju.

- Uzor su mi austrijski socijaldemokrati, a takav sam i sam. Oni ne mogu pobijediti na izborima ako nemaju urbane stavove, a istodobno ne poštuju ruralnu zajednicu. Poštujem radni sjever Hrvatske, ljudi su to koji rade, poštuju tradiciju i Crkvu... Ali koga boli briga hoću li ja navečer u Močvaru na koncert?! - ispričao je Hajdaš za Jutarnji list u lipnju 2011.

Danas sam zdrav

I dok je Komadina podnio ostavku zbog zdravstvenih problema, na njegovo mjesto dolazi dosadašnji SDP-ov župan, koji također ima zdravstvene probleme.

- Nemam što skrivati. Prije tri godine sam prebolio jednu autoimunu bolest, sarkoidozu, ali pretrage su pokazale da sam danas zdrav. Redovito vježbam, čak tri puta tjedno plivam i u dobroj sam fizičkoj spremi - ističe Hajdaš Dončić.

Prije nego što je doznao da je obolio, Hajdaš Dončić je desetak godina bio vegetarijanac. Okidač za njegovu bolest bio je, smatra, stres. Tih dana jedan se njegov kolega, s kojim je surađivao na jednom projektu za EU, ničim izazvan objesio.

- Na njegovoj komemoraciji držao sam govor i to mi je bio okidač - ispričao je poslije. Protiv bolesti se odlučio boriti alternativnim metodama.

- Jedanaest sam godina bio vegetarijanac, no kad sam obolio, jedan alternativac mi je sugerirao da ipak jedem meso jer da pomaže plućima. Izliječio sam se homeopatskim metodama, taj liječnik napravio mi je biljne nadomjestke i uspio sam. Bilo je teško, nigdje nisam izlazio godinu dana, nisam mogao ni hodati - ispričao nam je Hajdaš Dončić.

Milanovićev poziv ga je, kaže, iznenadio jer se ispočetka postavio tako da ne planira napustiti mjesto župana. No, taj je poziv doživio kao prijelomni trenutak u životu .

Mozaik regija

- Žao mi je što moj prijatelj Komadina odlazi. Posao ministra dobro je obavljao - kaže dosadašnji župan.

Premijer Milanović, dodaje, njegov rad u Županiji ocijenio je kvalitetnim.

- Premijer mi je ponudio da postanem ministar, pa sam to i prihvatio - kaže.

Svjestan je da preuzima kompleksno ministarstvo i da nema iskustva ni u jednom od resora koje obuhvaća, ali, kaže, “trudit ću se”.

Nije znao jučer reći ni koji će mu biti prvi potez na čelu Ministarstva.

- O potezima ću kad preuzmem Ministarstvo - dodaje.

No, snašao se odgovorivši da su svi prioriteti Vlade zapravo pobrojani u Planu 21.

- To su željeznica i širokopojasni internet, a moja glavna preokupacija bit će ravnomjerni regionalni razvoj jer Hrvatsku promatram kao mozaik regija u kojoj su neke dosad bile zapostavljene - rekao je Hajdaš Dončić.

Iako je jedna od tih regija i njegovo Zagorje, kaže kako to ne znači da će Krapinsko-zagorska županija biti u povlaštenom položaju.

- Najvažniji je sustav, sustav u kojem se ne odlučuje po stricu i po očevima. Želim da Hrvatska bude moderna zemlja koja sustavno rješava probleme - zaključuje.

Lokalni HDZ-ovac Milivoj Škvorc je dosadašnji rad Hajdaša Dončića ocijenio riječima: “Više priče, nego rada...”

No, unatoč tome, kaže, želi mu uspjeh u radu.

- U Županiji se moglo i više, a upravo je Hajdaš Dončić bio gorljivi kritičar HDZ-ove vlasti zbog neulaganja u Zagorje, ali sad je on na potezu, pa da vidimo, sada je dobio priliku - kaže Škvorc.

Dodaje da mu želi sve najbolje jer ta pozicija nije nimalo jednostavna.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:48