POSVAJANJE U HRVATSKOJ

Dječja pravobraniteljica: Brat i sestra moraju se skupa posvojiti

 Ranko Šuvar/CROPIX

Dobrobit određenog djeteta mora uvijek, bez izuzetka, biti u središtu pažnje centra koji vodi postupak posvojenja, a u situacijama u kojima je to moguće interes je djeteta da biološka braća i sestre budu posvojena zajedno.

Stav je to pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, koju su o svom slučaju izvijestili Marina i Zlatko, posvojiteljski par koji je 2009. posvojio tada 2,5-godišnjeg dječaka Marka, a sada nastoji posvojiti i njegovu biološku sestru Mateu. No nadležni centar za socijalnu skrb odlučio je da taj par neće uopće uzeti u obzir pri posvojenju djevojčice, uz obrazloženje da je to sebičan čin posvojitelja koji već imaju jedno dijete.

Apsolutni interes djece

Marina i Zlatko, s druge strane, upozoravaju kako je apsolutni interes djece da biološka braća i sestre odrastaju zajedno i da je to primjer najbolje prakse. Na tom načelu počiva i stav pravobraniteljice za djecu. - Ne možemo ulaziti u komentar konkretnog slučaja. Načelno pak zagovaramo stav da u situacijama u kojima je to moguće braća i sestre budu posvojena zajedno. Naglašavamo da u procesu donošenja odluke o posvojenju djeteta uvijek, bez izuzetka, u centru pažnje stručnjaka koji vode postupak posvojenja moraju biti potrebe i osobitosti djeteta - istaknula je pravobraniteljica Jelavić, dodajući kako izbor posvojitelja uvijek mora slijediti načelo postupanja sukladno procjeni najboljeg interesa djeteta. A to se u ovom slučaju, smatraju Marina i Zlatko, nije dogodilo. Naime, u cijelom svijetu praksa je da se biološka braća i sestre posvajaju zajedno kad god je to moguće, no u našim zakonskim odredbama koje reguliraju posvojenje takvih odredbi još nema.

Preporuka ministarstva

Stoga centri za socijalnu skrb mogu, ali ne moraju, tu najbolju praksu uzeti u obzir. Nadležni centar odlučio je da Mateu posvoji jedan drugi posvojiteljski par. Objasnili su da je posvojene djece malo, a posvojiteljskih parova puno i da je tako najpoštenije. Na to je reagiralo i Ministarstvo socijalne politike, koje im je poslalo preporuku u kojoj stoji da je izraziti interes biološke braće da odrastaju zajedno kad je to moguće. Centar je i to zanemario i dao drugom posvojiteljskom paru rješenje o posvojenju Matee, koje za tjedan dana postaje pravomoćno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:09