KOMENTAR MLADENA PLEŠEA

Mladen Pleše: Teško bez Čačića, još teže s njim

 Damjan Tadić/CROPIX

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić s vidljivim je olakšanjem dočekao pravosudni rasplet optužbe za izazivanje teške prometne nesreće. Izbjegao je bezuvjetnu zatvorsku kaznu, pa je u petak sve upućivalo da se izvukao iz nevolje ne samo ljudski, nego i politički. Međutim, samo dan nakon što se činilo da će Čačić, uz zdušnu potporu premijera Zorana Milanovića , politički preživjeti, javnost i najvažniji politički čimbenici u državi svojim su zahtjevima za ostavkom toliko poljuljali poziciju prvog potpredsjednika Vlade da je teško povjerovati kako bi on svoju funkciju na kraju mogao sačuvati.

Ne smiju se oglušiti

Dok su, naime, oporbene stranke i dio medija koji iz političkih i ideoloških razloga pod svaku cijenu pokušavaju kompromitirati i srušiti Kukuriku koaliciju, doista vodili ponekad i krajnje neljudsku hajku protiv Čačića zahtijevajući njegovu ostavku, premijer Milanović, koji je čvrsto stao iza svog najbližeg suradnika, nije imao razloga za pretjeranu brigu. No, samo 24 sata nakon proglašenja presude dogodio se obrat kojega ni premijer Milanović, a posebice vodstvo HNS-a i Radomir Čačić ne mogu ignorirati. Nakon što je objavljena presuda, većina medija eksplicitno je zatražila da Čačić podnese ostavku ili da ga Milanović smijeni.

Ubrzo se oglasio i predsjednik Ivo Josipović koji je nedvosmisleno zatražio od premijera Milanovića te HNS-a da ozbiljno razmotre može li Čačić s takvim teretom na leđima ostati u Vladi. S obzirom da predsjednik Josipović ideološki i svjetonazorski pripada SDP-u i Kukuriku koaliciji, da je političar s najvećim moralnim autoritetom u državi, njegov zahtjev ima iznimnu moralnu i političku težinu i na njega se nitko ne može oglušiti, ni Čačić ni HNS, ali ni SDP i premijer Milanović. Upravo u raspoloženju dijela vodećih članova SDP-a leži dodatni problem za Zorana Milanovića. Većina, naime, vodećih SDP-ovaca također dijeli uvjerenje da Čačić ne može ostati u Vladi.

U subotu su također objavljeni i rezultati prvih ispitivanja javnog mijenja koje je objavila Nova TV. Oni su više nego porazni za prvog potpredsjednika: velika većina ispitanika smatra, naime, da se Čačić mora povući sa svih političkih funkcija i što je najvažnije takav rasplet podržava i najveći broj glasača SDP-a i HNS-a. Štoviše većina je uvjerena da izlazak Čačića iz Vlade neće ugroziti njenu učinkovitost te da će donijeti samo korist koaliciji.

Premda se Bruxelles nije službeno oglasio niti želi komentirati zbivanja u Vladi, više diplomata država članica EU u neformalnim razgovorima izrazilo je zabrinutost da bi inzistiranje premijera na ostanku Čačića u Vladi moglo izazvati političku nestabilnost i ozbiljno dovesti u pitanje vjerodostojnost vladajuće koalicije. I to baš u trenucima kada je zemlji potrebna politička stabilnost koja će jamčiti mogućnost provođenja teških reformi.

Nije teško razumjeti razloge zbog kojih premijer Milanović toliko inzistira na ostanku Čačića u Vladi. Prvi potpredsjednik je, unatoč brojnih kikseva i nepotrebnih sukoba, u cjelini ipak dobro obavljao svoj posao, uživao je autoritet u stručnim krugovima, za razliku od drugih članova Vlade bio je puno više ministar nego li političar, a i puno je toga učinio kako bi se stvari mijenjale u pozitivnom smjeru. Osim toga, Milanović zna da bi Čačićev izlazak iz Vlade mogao ozbiljno ugroziti normalno funkcioniranje Vlade i koalicije.

Problem V lade i HNS-a

Problem je međutim i u tome što će, ako Čačić podnese ostavku, Vlada izgubiti previše vremena jer bi se novi čovjek najprije trebao upoznati sa situacijom. No, ni tu nije kraj nevolja. U slučaju da Čačić da ostavku HNS će svakako i dalje polagati pravo na važan resor ministarstva gospodarstva. Problem je što u svojim redovima nemaju ni približno tako jakog i kompetentnog čovjeka kao što je Čačić. Ako bi pak ustupili to ministarstvo SDP-u, ni oni nemaju baš stručnjaka od formata... Premijer Milanović, ali i HNS, našli su se u najtežoj mogućoj situaciji: bilo koju odluku donesu, svaka će imati mana. Vlada bez Čačića bila bi ozbiljno oslabljena, ali problem je što će premijeru s Čačićem u Vladi biti još i puno teže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:46