DEMANTIRAO DA NAPUŠTA JOVANOVIĆA

Skansi: Nije istina da odlazim. Ostajem u Vladi, iako sam se jako razočarao

U ovo ljetno vrijeme prije 20 godina Petar Skansi večerao je u Barceloni u društvu hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Tada kao slavodobitnik, sudionik najgledanijeg sportskog prijenosa s Igara u Baceloni, olimpijskog finala između prvog i jedinog pravog američkog Dream Teama i hrvatske košarkaške reprezentacije čiji je ponosni izbornik bio u to vrijeme. Dvadeset godina kasnije, dan prije otvaranja Olimpijskih igara u Londonu, sjedio je, ali ovaj put kao pomoćnik ministra za sport, opet u društvu predsjednika, Ive Josipovića, na ručku na kojem je naše političko-sportsko izaslanstvo ugostio hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji.

Naknada za izvrsnost

Prije 20 godina Pero je relaksirano probirao po sportskim iskušenjima velebnog olimpijskog turnira, a jučer su mu vjerojatno zadnji zalogaji objeda zapeli u grlu kad smo ga iz Zagreba zazvali da potvrdi ili demantira nagađanja da je već praktički potpisao ostavku i odlazi iz Ministarstva.

- To nije istina - rekao je Skansi.

Priča o njegovu povlačenju pojavila se istog trena kad u dopunjenom Zakonu o sportu nisu zaživjele naknade za izvrsnost na koje bi od 45. godine imali pravo svi osvajači olimpijskih medalja te medalja sa svjetskih prvenstava u olimpijskim sportovima.

‘Ne radi se o novcu’

- Istina je da sam razočaran što u državi opet nije prepoznato ono što tišti sportaše - njihov neriješeni status. Ne bih htio ispasti lažljivi političar, jer istina je da sam se posla u Ministarstvu prihvatio motiviran isključivo željom da suštinski postavimo sport i sportaše na noge, a na žalost nismo uspjeli izboriti bolju poziciju za sport ni u osvit Olimpijskih igara u Londonu. I to me čudi. A opet, zemlja je u velikoj krizi i nikome ne mogu zamjeriti što su ideje koje sam zastupao u ime sporta i sportaša odgođene za neko bolje vrijeme - zvučao je Skansi potišteno.

- Posve je kriva interpretacija da se radi o tko zna kakvim materijalnim dobrima i novcu, radi se o statusu zaslužnih sportaša, a za novac bi se pobrinuli sami sportaši - rekao je Skansi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 01:04