SUMNJIVO CJEPIVO

Istražuju se tri teške nuspojave lanjskog cjepiva protiv gripe

 Elvir Tabaković/CROPIX

Zbog sumnje na teške nuspojave nakon cijepljenja protiv gripe kod troje građana slučaj je prijavljen Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Naime, nakon cijepljenja tri su osobe dobile teški oblik neuromuskularnog oboljenja nazvanog Guillain-Barreov sindrom, dok je jedna osoba preminula.

Ministrova prijava

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako su u svjetsku bazu nuspojava prijavili tri sumnjiva slučaja nastala nakon cijepljenja protiv virusa gripe.

- Rade se analize kako bi se utvrdile eventualne uzročno-posljedične veze između cjepiva i nastalih komplikacija. Stručni tim će prije nove sezone imati gotove analize. Poslušat će se preporuke Europske komisije i Svjetske zdravstvene organizacije te će se po njima i postupati - kaže Ostojić. Dodaje i kako je Guillain-Barreov sindrom poznata nuspojva kod niza virusnih oboljenja i cjepiva pa nije nužno da je konkretno cjepivo vezano za oboljenja.

- O cjepivima, pa tako i o onom protiv gripe, razgovarali smo nedavno u Luksemburgu s ostalim članicama Svjetske zdravstvene organizacije. Sa zadovoljstvom smo pristali biti dio objedinjene nabave, što za Hrvatsku mnogo znači. Od nižih cijena do cjepiva koje dobivaju sve druge članice EU - kaže Ostojić.

Cjepivo koje je možda izazvalo teške nuspojave, a koje proizvodi Novartis, stvara probleme i Imunološkom zavodu koji cjepiva pakira u doze. Direktor IMZ-a Davorin Dvornik kaže kako vjeruje da je cjepivo ispravno, ali da imaju problema oko isporuke.

Ugovor na reviziji?

- Ove godine naručili smo 200 tisuća manje doza cjepiva. Novartis za to traži 450 tisuća eura odštete. Na to ne pristajemo. Čekamo da nam pošalju predračun da otvorimo akreditiv. Oni bi htjeli i da se poveća cijena, ali to neće biti tako - kaže Gajnik. Inače, IMZ i Novartis potpisali su ugovor na tri godine, a prošle su tek dvije.

- Novartis se nije držao ugovorenih stavki. I prošle godine su isporučili 50 tisuća doza manje - kaže Gajnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:34