ČEKA SE ANALIZA

Sporno cjepivo protiv gripe: Zbog teških nuspojava kod troje Hrvata slučaj prijavljen WHO-u

Tri osobe oboljele od teškog oblika neuromuskularnog oboljenja nazvanog Guillain-Barreov sindroma, dok je jedna osoba preminula.
Ilustracija
 Goran Šebelić / CROPIX

Zbog sumnje na teške nuspojave nakon cijepljenja protiv gripe kod troje građana slučaj je prijavljen Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Naime, nakon cijepljenja su tri osobe oboljele od teškog oblika neuromuskularnog oboljenja nazvanog Guillain-Barreov sindroma, dok je jedna osoba preminula.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako su u svjetsku bazu nuspojava prijavili tri sumnjiva slučaja nastala nakon cjepljenja protiv virusa gripe.

- Rade se analize kako bi se utvrdile eventualne uzročno posljedične veze između cjepiva i nastalih komplikacija. Stručni tim će prije nove sezone imati gotove analize. Poslušat će se preporuke europske komisije i Svjetske zdravstvene organizacije te će se po njima i postupati - kaže Ostojić. Dodaje i kako je Guillain-Barreov sindrom poznata nuspojva kod cijelog niza virusnih oboljenja i cjepiva pa nije nužno da je konkretno cjepivo vezano za oboljenja.

- O cjepivima, pa tako i o onom protiv gripe razgovarali smo nedavno u Luksemburgu s ostalim članicama Svjetske zdravstvene organizacije. Sa zadovoljstvom smo pristali biti dio objedinjene nabave što za Hrvatsku znači mnogo. Od nižih cijena do cjepiva koje dobivaju sve druge članice EU - kaže Ostojić.

Cjepivo koje je možda zaslužno za teške nuspojave, a koje proizvodi Novartis stvara probleme i Imunološkom zavodu koji cjepiva pakira u doze. Direktor IMZ-a Davorin Gajnik kaže kako vjeruje da je cjepivo ispravno, ali da imaju problema oko isporuke.

- Ove godine naručili smo 200 tisuća manje doza cjepiva. Novartis za to traži 450 tisuća eura odštete. Na to ne pristajemo. Čekamo da nam pošalju predračun da otvorimo akreditiv. Oni bi htjeli i da se poveća cijena, ali to neće biti tako - kaže Gajnik. Inače, IMZ i Novartis potpisali su ugovor na tri godine, a prošle su tek dvije.

- Novartis se nije držao ugovorenih stavki. primjerice u 2010. godini naručili smo 600 tisuća doza cjepiva, a dobili smo 457 tisuća doza. I prošle godine su isporučili 50 tisuća doza manje. Iako smo platili samo naručeno u zadnji tren smo se morali snalaziti i naručivati cjepiva drugih proizvođača - kaže Gajnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:30