OVO SU NAJTRAŽENIJI SEZONSKI POSLOVI

OTKRIVAMO Što je sve potrebno znati ako krećete u potragu za sezonskim poslom

 Ante Baranić/Cropix

ZAGREB - U sklopu akcije "Poslovi u turizmu", čiji je cilj ubrzati i olakšati pronalazak sezonskih radnika, na portalu MojPosao je u razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza objavljeno preko 2.100 oglasa za radna mjesta u kategoriji "Turizam i ugostiteljstvo" što je, unatoč krizi, 66 posto više oglasa za sezonske poslove nego u istom razdoblju prošle godine.

Oglasi iz kategorije "Turizam i ugostiteljstvo" ostvarili su udio od 22 posto u ukupnom broju oglasa portala MojPosao. Od ukupnog broja objavljenih sezonskih poslova, većina od 62 posto odnosi se na županije na Jadranu, što je porast od 5 posto u odnosu na lani, priopćio je danas MojPosao.

Najtraženija zanimanja ove su godine bila konobar, kuhar, pomoćni kuhar, pomoćni kuhinjski radnik te recepcionar. Najviše oglasa, osim za Grad Zagreb (23 posto), bilo je za Splitsko-dalmatinsku (16 posto), Istarsku (12 posto) te Primorsko-goransku županiju (10 posto).

Među gradovima na obali najviše je radnih pozicija oglašeno u Splitu (6 posto od ukupnog broja oglasa u turizmu), dok je Dubrovnik na drugom mjestu sa 4 posto objavljenih oglasa.

U većini oglasa tražena je srednja stručna sprema (62 posto), stručna sprema nije bila bitna kod četvrtine oglasa (25 posto), a u 23 posto traženi su kvalificirani radnici.

Poznavanje stranih jezika tražilo se u 27 posto oglasa, i to ponajviše engleskog jezika (53 posto napredno, 26 posto osnovno i 14 posto profesionalno). U 29 posto oglasa koji su tražili poznavanje stranog jezika tražilo se poznavanje njemačkog, a u 21 posto talijanskog jezika. Poznavanje rada na računalo tražilo se u svega 10 posto oglasa.

Ove se godine u 68 posto oglasa nudio rad na određeno vrijeme, u 35 posto stalno zaposlenje, 8 posto bilo je namijenjeno studentima, a 28 posto za honorarne, odnosno sezonske radnike.

Akciju koja potiče sezonsko zapošljavanje i ove su godine podržali Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska obrtnička komora i Udruga poslodavca u hotelijerstvu Hrvatske koji su svoje članice aktivno poticali na pravovremeno zapošljavanje potrebnog kadra, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:02