RATNI ZLOČINAC IZ SRBIJE

KRVNIK S OVČARE U Beogradu optužen Pero Ciganin: Bio je u streljačkom vodu i špaliru koji je tukao zarobljene iz vukovarske bolnice

BEOGRAD - Beogradsko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv Petra Ćirića (44) iz Vrbasa u Vojvodini zbog ratnog zločina protiv najmanje 193 ratna zarobljenika na Ovčari kod Vukovara u studenome 1991, objavio je večeras zamjenik tužitelja Bruno Vekarić. To je četvrta po redu optužnica protiv zločinaca s Ovčare podignuta u Beogradu: uz Milu Mrkšića i druge srpske čelnike iz Srbije i Hrvatske kojima se u Haagu sudilo za Ovčaru, u Beogradu je za taj najveći zločin u Domovinskom ratu dosad optuženo 20, a osuđeno 15 bivših pripadnika srpskih paravojnih formacija.

Petar Ćirić, zvani Pero Ciganin, bio je pripadnik srpske TO (Teritorijalne obrane) u Vukovaru. Trenutno je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, gdje je nakon pada Vukovara bio smješten dio branitelja koji su uspjeli izbjeći Ovčaru. Ćirić je na izdržavanju kazne zatvora za drugo kazneno djelo, a već je krenuo postupak za Ovčaru, objavljeno je večeras. Pripremno ročište održano je 1. listopada, a početak suđenja Ćiriću najavljen je za 15. studeni u Specijalnom sudu za ratne zločine i organizirani kriminal u Beogradu.

Zamjenik glavnog srpskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da ga se tereti za dva zločina: za maltretiranje zarobljenika u hangaru te za pogubljenja u Grabovu gdje je Ćirić bio u streljačkom vodu. Petar Ćirić je bio u špaliru koji je tukao zarobljene Hrvate iz vukovarske bolnice kada su dovedeni u hangar u kojem su bili zatočeni prije nego što će ih pogubiti.

Na Ovčari je ubijeno više od 200 pripadnika HV-a i ranjenika iz vukovarske bolnice nakon što je srpska vojska krajem studenoga 1991. nakon više od dva mjeseca teških borbi zauzela Vukovar. Dosad ih je identificirano 193, a o zločinu svjedoči nekolicina preživjelih.

Prema optužnici, Ćirić je rukama i nogama udarao zarobljenike po raznim dijelovima tijela dok su trčali kroz špalir prilikom ulaska u hangar na Ovčari.

“Kada su ratni zarobljenici popisani i u više navrata traktorom odveženi na Grabovo, na oko jedan kilometar od Ovčare, u formiranom streljačkom vodu, iz vatrenog oružja pucao je u njih", stoji u optužnici čije su dijelove sinoć prenijeli beogradski mediji. Po povratku sa Grabova, Ćirić je ispred hangara na Ovčari sudjelovao i u streljanju posljednje grupe od desetak ratnih zarobljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:41