STRAVIČAN SLUČAJ IZ SLAVONSKOG BRODA

EPILOG OBITELJSKE STRAHOTE Protiv pritvorenog oca (53) policija podigla i prijavu za seksualno zlostavljanje kćeri!

Protiv starije sestre (23) podignuta je prijava za podvođenje djevojčica (13 i 14)
 Ilustracija

Slavonskobrodska policija u četvrtak je podnijela kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu zbog sumnje na podvođenje djevojčica u dobi od 13 i 14 godina od strane njihove sestre u dobi od 23 godine te još tri muškarca u dobi od 19, 20 i 42 godine.

Protiv 53-godišnjeg oca podnijela je i kaznenu prijavu zbog sumnje da je imao spolni odnošaj s djetetom. Epilog je to strahote koja se događala u problematičnoj obitelji u Slavonskom Brodu, a čijoj je situaciji svojim nečinjenjem, kako je pokazala inspekcija, kumovao i Centar za socijalnu skrb (CZSS).

Problematična obitelj

Riječ je o obitelji u kojoj su roditelji sniženih intelektualnih mogućnosti, skloni alkoholu i problematičnom ponašanju zajedno sa svojom djecom živjeli na području Vinkovaca.

Preselili se iz Vinkovaca

Nakon što su ušli u tretman tamošnjeg Centra za socijalnu skrb, utvrđeno je da zanemaruju i zlostavljaju djecu te su im djeca oduzeta i smještena u jedan dom.

Kad je supruga ponovno ostala trudna, obitelj se naglo preselila s područja nadležnosti Centra iz Vinkovaca u Slavonski Brod, navodno baš zbog straha da će im i sedmo dijete biti oduzeto.

Pokazalo se da su u svom naumu uspjeli: iako su pod ingerencijom slavonskobrodskog Centra bili najmanje 12 godina, Centar ih ni jednom nije obišao, nisu imali nikakav nadzor, a posljednja obiteljska anamneza bila je napravljena 1996. godine!

Udomiteljske obitelji

Od preseljenja u obitelji je rođeno troje djece, a, prema službeno nepotvrđenim informacijama, jedno je umrlo. Dvije djevojčice bez ikakva nadzora službi rasle su s roditeljima.

U međuvremenu su i ostala djeca odrasla te su se, nakon punoljetnosti, počela vraćati kući iz doma. Kći koja je sada u dobi od 23 godine navodno je podvodila svoje sestrice, obje mlađe od 15 godina, za novac nepoznatim muškarcima, za što je protiv nje podnesena kaznena prijava.

Spekuliralo se i da je otac seksualno zlostavljao kćeri, što je sada potvrdila i kriminalistička obrada, te se oca tereti i za to djelo.

Djevojčice su zbrinute u udomiteljskoj obitelji.

Za cijeli se slučaj doznalo tek nedavno, kad je ministrica socijalne politike Milanka Opačić, govoreći o odgovornosti CZSS-a za zlostavljanje djece i smrt tromjesečne bebe u drugoj slavonskobrodskoj obitelji, spomenula da je taj CZSS zakazao i u drugom stravičnom slučaju.

Kako neslužbeno doznajemo, Ministarstvo socijalne politike je polovicom prosinca zaprimilo uznemirujući mail poslan iz slavonskobrodske policije u kojem ih policajac upozorava na ono što je vidio, a na što CZSS nije reagirao.

Stegovne sankcije

Ministarstvo je već pripremalo inspekcijski nadzor u tom Centru kad im je na samu Staru godinu stigao novi mail, ovaj put navjerojatnije od nekoga iz bolnice, u kojem je detaljno opisano stanje zlostavljane 2,5-godišnje djevojčice koju su zaprimili 27. prosinca, na dan kad joj je pod sumnjivim okolnostima umrla i tromjesečna sestrica.

Ministarstvo je podnijelo prijave protiv šestero djelatnika Centra, a slijede im i stegovne sankcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:49