HUMANITARNI DEBAKL

OTKRIVAMO Škorina fundacija Milo moje više ne postoji: Dječji odjel za koji se skupljao novac isti je kao prije, a on gradi vilu u elitnom dijelu Osijeka...

Rekli su da su skupili tri milijuna kuna. Pa su smanjili na 2,5. Milijun i pol, kažu, potrošili su na reklame i edukaciju
 Neja Markičević/CROPIX

Točno pet godina otkako je 25. veljače 2008. poznati pjevač Miroslav Škoro osnovao fundaciju Milo moje i više od tri godine nakon najveće humanitarne akcije u 2009. Daj 5, čiji je cilj bio uređenje i osuvremenjivanje prostora osječkog Odjela intenzivnog liječenja djece, taj odjel izgleda kao i prije akcije u kojoj su prikupljena tri milijuna kuna.

Škorina fundacija, kako se najavljivalo u vrijeme velike humanitarne akcije Daj 5, osnovana je s ciljem da životno ugrožena djeca u KBC-u Osijek imaju dobiju uvjete liječenja poput vršnjaka u zapadnoj Europi ili SAD-u”. Podrazumijevalo je to nabavu opremljenih krevetića i najsuvremenijih medicinskih uređaja za održavanje vitalnih životnih funkcija, kao i trostruko veći prostor Odjela intenzivnog liječenja.

U akciji je sudjelovalo mnoštvo sponzora, estradnih umjetnika, sportaša i građana koji su uplaćivali različite novčane iznos.

Na televizijskim ekranima danima se vrtio reklamni spot u kojem su Miroslav Škoro, osnivač fundacije, i naša proslavljena sportašica Blanka Vlašić pozivali građane da doniraju novac.

- Znamo za humanitarnu akciju koja je provedena, ali nemamo uvida kako se trošio prikupljeni novac. Možemo samo potvrditi da se u Odjelu intenzivnog liječenja djece u posljednjih nekoliko godina gotovo ništa nije investiralo - rekli su za Jutarnji u ravnateljstvu KBC-a Osijek.

Humanitarna akcija Daj 5 trajala je od 19. listopada do 10. prosinca 2009. i cilj je bio prikupiti pet milijuna kuna. Znatan dio novca prikupljen je na koncertima u Zagrebu i Osijeku, a uživo ih je prenosila Hrvatska televizija u kojoj su tisuće gledatelja telefonskim pozivima na koje su se javljale poznate osobe iz javnog, političkog i gospodarskog života donirale po pet kuna.

Dan nakon koncerta osnivač fundacije Milo moje Miroslav Škoro i njezin upravitelj dr. Igor Berecki, pročelnik Odjela intenzivnog liječenja djece, zadovoljno su izjavili za medije da su prikupljena tri milijuna kuna.

- Ustvari, prikupljeno je oko dva i pol milijuna kuna -objašnjava Igor Berecki. Od tog iznosa za troškove propagande, promocije i reklame potrošeno je oko 700.000 kuna, oko 800.000 na edukaciju četrdesetak liječnika i medicinskih sestara, a manji dio tog iznosa potrošen je za nabavu monitora i drugih uređaja. Ostatak od milijun kuna nalazi se oročen na bankovnom računu fundacije i bit će potrošen na medicinsku opremu - kaže dr. Berecki, upravitelj fundacije i prijatelj Miroslava Škore.

Berecki priznaje da je u svojevrsnom sukobu interesa: on je istodobno predsjednik fundacije koja Odjelu intenzivnog liječenja djece poklanja 2,5 milijuna prikupljenih kuna, ali i šef odjela koji tu donaciju prima.

Fundacija, temeljem zakona, svoje djelovanje mora okončati u pet godina, a taj rok istekao je danas. Međutim, od velike priče i megalomanskih obećanja o preporodu Odjela intenzivnog liječenja djece u Osijeku nije se ostvarilo gotovo ništa.

Djeca su i dalje u pretrpanom, skučenom prostoru, u istim bolničkim krevetima, a nije nabavljena ni nova medicinska oprema, kao ni uređaji. Neobično je da je od 2,5 milijuna kuna, koliko je prikupljeno prema tvrdnjama dr. Bereckog, gotovo trećina potrošena za propagandu i reklamu s obzirom na to da su velike televizijske i novinske kuće bile medijski pokrovitelji.

Škoro: 'Na kuću sam već potrošio 2 milijuna, ali ni kunu iz zaklade'

- Problem je nastao jer KBC Osijek nije osigurao dodatni prostor, a prema projektu Odjel se trebao proširiti na dio koji zauzima bolnička arhiva. Zbog toga Pliva nije uplatila pola milijuna kuna za kupnju opreme, jer kamo ćemo s opremom u ionako skučenom prostoru - kaže poznati pjevač Miroslav Škoro, utemeljitelj Fundacije.

- Zato sam požalio što sam se u cijelu tu akciju i upustio i više sam se puta sjetio onog što je govorila moja majka: Pomozi sirotu na svoju sramotu.

Završetak petogodišnjeg, zakonom dopuštenog postojanja Fundacije Milo moje i činjenica da se u pet godina njenog postojanja na Odjelu intenzivnog liječenja djece - zbog kojeg je i osnovana - ništa nije promijenilo, poklopilo se s početkom gradnje velike dvokatnice Miroslava Škore u najelitnijem dijelu Osijeka. U kupnju stare kuće, čije je uređenje počelo prije nekoliko tjedana , biti novo sve osim vanjskih zidova koji takvi moraju ostati; riječ je o zaštićenoj građevini. Škoro je, prema vlastitom priznanju, već potrošio 2,1 milijuna kuna. No radovi su tek počeli.

- Tu sam kuću kupio još 2007. godine i njena izgradnja nema nikakve veze s novcem prikupljenim u akciji Daj 5 -kaže Miroslav Škoro.

- Fundacija ima urednu dokumentaciju o svakoj potrošenoj kuni, a u toj se dokumentaciji može vidjeti i moja uplata zastupničkih plaća od 150.000 kuna, koliko sam za trajanja mandata primio u Saboru.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:21