IZVANBRAČNA PARTNERICA PRIJAVILA VIJEĆNIKA HDSSB-a U OSIJEKU ZA ZLOSTAVLJANJE

‘Držala sam u rukama naše dijete kad me odgurnuo, obje smo udarile u zid!’

Andrija Pozderović (63), osječki gradski vijećnik, profesor na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku i član Glavnog odbora Glavaševa HDSSB-a, ponovno je, nakon četiri godine, u središtu skandala zbog svoje petogodišnje izvanbračne veze. Njegova 30 godina mlađa partnerica Jesenija Vinković prijavila ga je osječkoj policiji zbog nasilničkog ponašanja, tvrdeći da ju je 7. ožujka fizički napao u njenom stanu u osječkom naselju Jug 2.

‘Grubo nas je odgurnuo’

- Držala sam u naručju našu dvoipolgodišnju djevojčicu kada je došlo do prepirke. Grubo me odgurnuo i ja sam zajedno s djevojčicom pala na pod. Obje smo udarile glavom u zid. Nekako sam ga uspjela izgurati iz stana i pozvala sam policiju - priča Jesenija Vinković. Kaže da je duboko povrijeđena tim činom i da je zbog toga odlučila izaći u javnost.

- O profesoru Pozderoviću u javnosti postoji percepcija koju on brižno njeguje, percepcija uglednog profesora, političara i obiteljskog čovjeka. Međutim, u našoj petogodišnjoj vezi, u kojoj je rođena i naša kćerkica, pokazao se kao egoist, manipulator i na kraju kao nasilnik. Takvim ljudima nije mjesto u Gradskom vijeću, ali ni na fakultetu.

Jutarnji je u svibnju 2009. pisao o CD-u koji se pojavio u Osijeku s eksplicitnim seksualnim scenama na kojima je bio HDSSB-ov vijećnik sa svojom partnericom. Pozderovićeva supruga tada je policiji prijavila Jeseniju Vinković, sumnjajući da je ona CD podijelila novinarima, te da je prije toga kompromitirajućim snimkama ucjenjivala njenog supruga.

- Tada me policija privela, zadržali su me cijelu noć u policijskoj postaji da bi mi ujutro inspektor rekao kako je to vjerojatno profesorova osveta. Morala sam im predati CD, ali istraga nije nastavljena. Sada, kad sam zbog grubog nasilja ja njega prijavila, policija ga je tek drugi dan kontaktirala. Nije bilo nikakva privođenja ni zadržavanja u postaji, pogotovo ne tijekom noći. Policajci kojima sam dala izjavu o fizičkom nasrtaju na mene i dijete rekli su da se radi o kaznenom djelu opisanom u članku 4 Zakona o zaštiti od obiteljskog nasilja. No, nakon što su se konzultirali s pretpostavljenima, rekli su da incident ne može biti sveden pod spomenuti zakon jer Andrija i ja nismo u braku. Objasnili su da će incident tretirati kao prekršaj. To nije bio jedini nasrtaj, dogodilo se to i kada sam bila u 5. mjesecu trudnoće - kaže Jesenija Vinković.

Uzrok alimentacija

U osječkoj su policiji potvrdili Jutarnjem da je 7. ožujka u Bračkoj ulici u Osijeku došlo do verbalnog i tjelesnog sukoba između 63-godišnjeg Osječanina i 33-godišnje Osječanke, te da je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđeno remećenje javnog reda i mira.

U policiji kažu da će protiv oboje sudionika biti podnesene prekršajne prijave. Svađa osječkog gradskog vijećnika Pozderovića i njegove partnerice izbila je zbog neplaćanja alimentacije. Jesenija Vinković kaže da joj je prve dvije godine mjesečno davao 500 kuna, a zatim je, na njeno traženje, alimentaciju povećao na 700 kuna mjesečno.

- Davao mi je polovicu svoje vijećničke naknade. Rekao je da više ne može jer bi se to primijetilo na kućnom budžetu. Svatko tko ima dijete tog uzrasta zna da su mjesečne potrebe velike i zato sam tražila da alimentaciju sa 500 poveća na 700 kuna. Očito mu je to bilo puno.

Pod pritiskom njegove supruge koja je zahtijevala da se izjasni je li dijete njegovo ili nije, pristala sam na postupak utvrđivanja očinstva. Međutim, netočno je da se DNK analiza obavlja uz sudjelovanje Centra za socijalnu skrb, kako on sada izjavljuje. Zajedno smo 28. veljače otišli u tvrtku za vještačenje i analize Genos u Osijeku, gdje se upravo obavlja test očinstva. On je platio vještačenje 2400 kuna.

Utvrđivanje očinstva

Nikada nije sumnjao da je dijete njegovo, svakodnevno je dolazio k nama, zajedno smo u listopadu 2010. krstili dijete, vodio nas je na ljetovanja, a u siječnju ove godine i na skijanje na Jahorinu. Susjedi su ga stotinu puta vidjeli s našom djevojčicom. On zna da je dijete njegovo, ali pod pritiskom supruge traži utvrđivanje očinstva - kaže Vinković.

- Najteže mi pada to što nakon incidenta ni jednom nije nazvao da pita kako je kćerkica, jer zna da smo obje pale i udarile glavom u zid. Zato sam odlučila izaći u javnost kako bi Osječani saznali tko je zapravo osoba koja ih zastupa u Gradskom vijeću.

Pozderović: Napadnut sam bio ja, a ne ona

Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, gdje je dr. Pozderović izvanredni profesor, rečeno nam je da je na službenom put. Na telefonske pozive i SMS poruke nije odgovarao.

Neslužbeno smo doznali da se nalazi na dvodnevnom službenom putu u Novom Sadu.

Pozderović je u ponedjeljak izjavio medijima da će, pokaže li se na testu očinstva da je dijete njegovo, preuzeti roditeljsku obvezu. Govoreći o incidentu koji se dogodio 7. ožujka, rekao je kako je ustvari on bio napadnut, te da će Prekršajni sud utvrditi tko je izazvao incident i tko je kriv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:30