POVUČENI IZ SIGURNOSNIH RAZLOGA

VRATILI SE HRVATSKI VOJNICI S GOLANSKE VISORAVNI Avion s 97 pripadnika sletio je u Zrakoplovnu bazu Pleso

 MORH

ZAGREB - Svi pripadnici 10. kontingenta OSRH , koji su se nalazili u mirovnoj operaciji UN-a na Golanskoj visoravni, u ponedjeljak su se vratili u Hrvatsku. Avion sa 97 pripadnika sletio je u Zrakoplovnu bazu Pleso u večernjim satima. Time je uspješno provedena odluka državnog vrha o brzom povlačenju pripadnika OSRH iz misije na Golanskoj visoravni, a odluka o povlačenju iz misije donesena je iz sigurnosnih razloga, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Nakon što je pozdravio postrojene pripadnike kontingenta, načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić je rekao: "Odluka o vašem povlačenju iz misije donesena je iz sigurnosnih razloga, jer smo procijenili da ratna zbivanja u Siriji mogu ugroziti vašu sigurnost, a sigurnost pripadnika Oružanih snaga u operacijama potpore miru je najvažniji kriterij prema kojem se donose odluke o sudjelovanju ili povlačenju iz operacija".

General Lovrić je također podsjetio kako je operacija povlačenja i izmještanja, te povratka u Hrvatsku trajala šest dana i provedena je u četiri faze, a operacijom je zapovijedao Glavni stožer Oružanih snaga čiji se operativni tim nalazio na terenu te neposredno rukovodio i koordinirao svim aktivnostima. "Vaš siguran i organiziran povratak u Republiku Hrvatsku još je jedan dokaz da smo odgovorna, profesionalna i obučena vojska koja je u stanju provesti svaku zadaću", zaključio je na kraju general Lovrić.

Predaja dužnosti obavljena je u nedjelju, 17. ožujka, kada je u kampu 10. kontingenta OSRH (HRVCON) spuštena hrvatska zastava i time je okončano sudjelovanje pripadnika OSRH u misiji UN-a na Golanskoj visoravni (UNDOF - United Nations Disengagement Observer Force). Tijekom ceremonije predaje dužnosti pripadnicima HRVCON-a uručene su medalje UN-a za uspješno sudjelovanje u misiji UNDOF-a.

Zapovjednik 10. kontingenta u misiji UNDOF-a bojnik Mile Vukičević u svom kratkom obraćanju zahvalio je svim pripadnicima kontingenta na sudjelovanju i hrabrosti. "Glavni cilj bio je da se svi živi i zdravi vrate u domovinu, i to smo uspjeli. Bila mi je izuzetna čast biti s vama tamo gdje smo bili i predstavljati našu zastavu. I sutra bih, ako bi trebalo, ponovo otišao, ako bih opet išao s vama", rekao je bojnik Vukičević.

Pripadnike kontingenta dočekali su načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić , načelnik stožera HKoV-a brigadni general Mladen Fuzul, zapovjednik ZZP-a general bojnik Mate Ostović, zamjenik načelnika GS OSRH za operacije brigadni general Mate Pađen i drugi.

Odluka o povlačenju hrvatskih vojnika sa Golanske visoravni uslijedila je nakon što je New York Times objavio da je Saudijska Arabija kupila pješačko naoružanje u Hrvatskoj te da je ono završilo u rukama sirijskih pobunjenika. Hrvatska je demantirala prodaju oružja bilo Saudijskoj Arabiji ili sirijskim pobunjenicima, ali je ocijenjeno da su novinski napisi doveli hrvatske vojnike u opasnost, te da ih treba povući

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:50