APSURDNE KAZNE

ZAŠTO SE MIJENJA ZAKON O FINANCIRANJU STRANAKA Tvrtke za isti prekršaj plaćaju 50 puta manje od političkih stranaka

Prema Zakonu, oštrije će se kazniti onaj tko zakasni s izvješćem nego onaj tko napiše neistinite podatke
Zagreb, 150213. Banski dvori.Konferencija za medije premijera Zorana Milanovica na temu predstojecih izbora za Europski parlament.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

Odredbe Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe našle su se na meti kritika predsjednika SDP-a i Vlade Zorana Milanovića te je najavio njegove izmjene potaknut time što njegovoj stranci prijeti kazna od 5,1 milijuna kuna jer su prekršili odredbe Zakona.

Gubitak novca

No, Zakon je na snazi dvije godine i dosad ga nitko, pa ni SDP, nije kritizirao.

Sporni je Zakon izglasan 22. veljače 2011. i ruku su za njega dignuli svi zastupnici SDP-a koji su tada bili u dvorani osim Sonje Šimunović, koja bila suzdržana. Iz detaljnog ispisa elektronskog glasovanja koji smo dobili iz Sabora, vidljivo je da su za Zakon bili Nenad Stazić, Milanka Opačić, Slavko Linić, Marija Lugarić, Željka Antunović, Gvozden Flego. Osim Sonje Šimunović, suzdržan je bio i nezavisni Ivica Pančić. Protiv Zakona je bio samo jedan zastupnik - HSP-ov Danijel Srb.

SDP-U PRIJETI 6 MILIJUNA KUNA KAZNE! Milanović proziva: 'Glavni državni revizor je HDZ-ovac!'

U prosincu 2010. godine članovi saborskog Odbora za Ustav dali su Zakonu jednoglasnu potporu. Osam od 13 članova Odbora bilo je na sjednici kada se raspravljalo o spornom zakonu, a među njima i oni iz redova SDP-a. Nitko od članova niti jednom rječju nije se pobunio protiv predloženih visokih kazni za stranke.

A činjenica je da su kazne zaista apsurdne jer, kao što se vidi na primjeru SDP-a, mogu iznositi i više od 5 milijuna kuna, dok, primjerice, tvrtke koje ne predaju svoja izvješća Fini mogu biti kažnjene sa 10.000 do 100.000 kuna, što je 50 puta manje. I u pravu je Milanović kada govori da bi puno važnije trebalo biti jesu li financijska izvješća stvarna ili falsificirana, što se najbolje vidjelo na primejru HDZ-ovih crnih fodnova. Međutim, zakone, kako i sam kaže, treba poštovati.

No, Milanović je u četvrtak prozvao i Državnu reviziju, koja je predložila da se njegovu stranku, kao i zastupnike manjina Furija Radina i Vladimira Bileka, kazni jer nisu izvješća objavili na vrijeme. Milanović se posebno obrušio na glavnog revizora Ivana Klešića, optužujući ga da je kao član HDZ-a “odspavao” i nije lani prijavio “dvije stranke iz vladajuće koalicije” koje su također zakasnile objaviti izvješće.

Obavijestili Sabor

U Državnom uredu za reviziju priznaju da su izvješća za 2011. godinu tri stranke objavile izvan zakonskog roka. No, ne radi se o HDZ-u, niti HSS-u, nego o IDS-u, HSU i SDA. Zamjenik glavnog revizora Jozo Serdarušić odbacuje optužbe da su bilo kome pogodovali.

- Novi Zakon je donesen u veljači 2011. i mi se do ožujka 2012. nismo uspjeli ekipirati. Stoga smo tek u redovnoj reviziji stranaka, koju smo završili u prosincu 2012., utvrdili da su zakasnili IDS, HSU i SDA. Činilo nam se besmisleno prijavljivati ih nakon 8 mjeseci, ali smo Sabor uredno izvjestili i Sabor ih je mogao kazniti - objašnjava zamjenik glavnog revizora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 08:37