NOVA AFERA ZBOG NOVOG AUTA

OTKRIVAMO: Sedam ministara ima stariji automobil od Zmajlovića, ali oni nisu tražili novi

Audi je star osam godina, prošao je 189.000 kilometara i odlazak na put predstavlja ozbiljan rizik.

Ovako je otprilike ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović objasnio zbog čega je od MUP-a zatražio novi automobil na korištenje. MUP mu je dao Mercedes E320, koji je prešao više od 100 tisuća kilometara i koji je star pet godina.

Za Mercedes mjesečno plaćaju devet tisuća kuna.

- Putovanja ministra ne mogu se planirati ako ne raspolažete vozilom u voznom stanju. A službeni Audi iz 2005. i s prijeđenih 189.000 km veći dio vremena to nije, jer je ili u kvaru ili na popravku - objasnila je glasnogovornica Ministarstva.

Tko ima stariji

Da dužnosnici doista mijenjaju automobile nakon prijeđenih 180 tisuća kilometara, 10 ministara i dužnosnika mogli bi zatražiti novi automobil prije Zmajlovića. Ispred njega našli bi se ministri Andrea Zlatar, Orsat Miljenić i Arsen Bauk, Neven Mimica, državni odvjetnik Mladen Bajić.... Uvjerljivo najstariji automobil, prema analizi koju je Jutarnji objavio lani u lipnju, imala je ministrica Andrea Zlatar.

Čudan odgovor

Ministri Darko Lorencin, odnosno bivši ministar turizma Veljko Ostojić, i Mihael Zmajlović jedini su ministri koji na raspolaganju imaju dva službena automobila.

Je li bilo moguće dobiti automobil niže klase, koji je mlađi od Mercedesa i koji je prešao još manje kilometara i čija je mjesečna rata još niža, pitali smo glasnogovornicu Dijanu Sušac.

- Potpuno je nerazumljiv pristup medija po kojem je prihvatljivo neracionalno gospodarenje novcem ministarstva, koji je zapravo novac poreznih obveznika. Konkretno, prihvatljivo je trošiti dvostruko više na održavanje starog i dotrajalog voznog parka umjesto da ga se obnovi - bio je komentar šokirane Sušac.

Dodala je kako je ratu za Mercedes do sada plaćao MUP, kako je plaćanje sada preuzelo Ministarstvo zaštite okoliša i kako su za to osigurana sredstva iz proračuna.

- Je li mogao zatražiti automobil koji je jeftiniji - ponovili smo pitanje, no odgovor nismo dobili.

Osim Mercedesa, ministar Zmajlović na raspolaganju ima i automobil Hondu Civic Hybrid iz 2008., kojim se vozila njegova prethodnica Mirela Holly, a koristi ga samo u metropoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:19