NAPAD ZBOG ZDRAVSTVENOG ODGOJA

Učiteljica: Kao da sam vještica, proganjaju me zbog evolucije!

 Goran Mehkek / CROPIX

Zagrebačku učiteljicu posjetila je prosvjetna inspekcija zbog prijave roditelja koji je zahtijevao da ona, na vlastitu odgovornost, pusti njezina sina, učenika trećeg razreda osnovne škole, sa sata zdravstvenog odgoja i napiše mu neopravdan sat. Kao učiteljica odgovorna za učenika dok traje nastava, odbila je udaljiti dječaka s nastave te je tako postala meta nezadovoljnog roditelja.

Nakon verbalnih napada i omalovažavanja, roditelj su je prijavio inspekciji i optužili je da “zagovara Darwinovu teoriju evolucije” te “negira Boga koji je stvoritelj i njegova sina vodi na krivi put”. Učiteljica je slučaj opisala u opširnom pismu na portalu nastavnici.org .

Prijetnje otkazom

- Počeo me verbalno vrijeđati i omalovažavati podcjenjujući mene i profesiju kojom se bavim. Prijetio mi je da će se pobrinuti da dobijem otkaz jer dijete podučavam suprotno svjetonazoru koji gaji i pod kojim odgaja svog sina. Citiram neke od njegovih izjava: ‘Vi ste nitko i ništa’, ‘Žao mi je što sam vas ikad upoznao’, ‘Ja svom sinu govorim da nije ona kriva što je takva’, ‘Ja vas plaćam i pobrinut ću se da dobijete otkaz i da više nigdje ne radite’ - napisala je. Nadala se da će se tenzije smiriti i pokušala roditelju objasniti kako nema potrebe da dječak napušta satove zdravstvenog odgoja jer su po njegovu mišljenju sporni sadržaji u trećem i četvrtom razredu zastupljeni u svega dva sata godišnje.

Crkveni naputak

- Okidač je bila moja izjava na primanju roditelja da radim u državnoj školi u kojoj sam dužna slijediti naputke Ministarstva, a ne Crkve, te da zbog toga neću njegovo dijete puštati iz učionice za vrijeme zdravstvenog odgoja. Također sam objasnila da to jednostavno ne smijem učiniti jer sam odgovorna za njegovo dijete za vrijeme nastave - kaže učiteljica.

Prosvjetna inspektorica njezin je rad ocijenila pozitivnim iako dječak čiji je otac nezadovoljan učiteljičinim postupkom toga dana nije bio na nastavi. Nakon inspekcije, otac je zaprijetio kako će učiteljicu prijaviti i Državnoj pravobraniteljici za djecu.

- Problem je što svatko može prijaviti nastavnika, a da ne snosi sankcije ako je nekoga lažno prijavio - kaže Dalibor Perković, predsjednik udruge Nastavnici organizirano.

Navodi da za taj slučaj nije kriv program zdravstvenog odgoja. Ovo je, dalje navodi, ekstremni slučaj koji nažalost nije izoliran jer postoji velik broj roditelja koji su izmanipulirani. Kaže i kako se u inozemstvu napad na nastavnika kategorizira kao napad na službenu osobu.

Rad pod stresom

- Pravno gledajući, da je otac došao po sina i za ruku ga odveo iz učionice, značilo bi da je preuzeo odgovornost za dijete. No tražiti od učiteljice da udalji dijete s nastave dok je odgovorna za njega nije u redu - kaže Perković.

Očajna učiteljica u međuvremenu može samo čekati novu inspekciju.

- Živimo u 21. stoljeću i ne mogu prihvatiti lov na vještice kao nešto normalno, zato se obraćam vama, kao nekome kome bi bilo u interesu zaštititi nastavnika. Radim pod stresom. Bojim se tog roditelja i bojim se za svoju sigunost jer on i dalje dolazi na primanja i roditeljske sastanke, ostale roditelje huška protiv mene i ne znam što napraviti - rekla je i dodala: - Hoće li ubuduće uz sve ostale kvalifikacije biti potrebno da se nastavnik izjasni kao vjernik da bi stekao pravo raditi u struci, odnosno da bi roditelji imali povjerenja u njegov rad? Kako je moguće da mi roditelj postavlja uvjete što ću i kako tumačiti na nastavi, a što ne?

Ministarstvo će zaštititi nastavnike

Iako je nadležno ministarstvo izjavilo kako nema saznanja o navedenom slučaju u zagrebačkoj osnovnoj školi, najavili su da će poduzeti sve moguće mjere kako bi se u ovakvim slučajevima što bolje zaštitili odgojno-obrazovni radnici.

- Ministar je više puta istaknuo kako je uvođenje zdravstvenog i građanskog odgoja jedan od najboljih poteza MZOS-a. Pri izradi novih propisa Ministarstvo će posebno razmotriti mogućnosti zaštite odgojno-obrazovnih radnika od nasilja kojem su sve više izloženi na radnim mjestima - kažu u Ministarstvu obrazovanja te navode da ravnatelj mora poduzeti sve mjere kako bi omogućio nesmetani rad učiteljice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 18:48