SUDAC MARIO VUKELIĆ U SUKOBU INTERESA

NE DIRATI/OBJAVLJIVATI NA WEBU - Sudi ZAMP-u, a kao autor hitova prima od njih naknadu!

Je li Mario Vukelić, aktualni predsjednik Visokog trgovačkog suda i ujedno jedini kandidat za predsjednika toga suda u iduće četiri godine, u svojoj sudskoj praksi više puta povrijedio načelo nepristranosti?

Široj javnosti manje je poznato da se Vukelić, sudac Visokog trgovačkog suda od 2003. i šef istog suda od 1. srpnja 2009., bavi i lakim notama: piše i sklada glazbu za najpoznatije hrvatske estradne zvijezde - Terezu, Mišu Kovača, Matu Bulića, Jasnu Zlokić, Kiću Slabinca, Tajči...

Do 5000 kuna godišnje

Kao autor izvođenih pjesama svake godine od Hrvatskog društva skladatelja, točnije njegove stručne službe ZAM P, ubire naknadu za autorska prava. Ona se, prema onome što je prijavio u imovinskoj kartici, kreće od 3500 do 5000 kuna godišnje. U svemu ne bi bilo ništa sporno da upravo Visoki trgovački sud nije drugostupanjsko tijelo koje donosi pravomoćne sudske presude u sporovima ZAMP-a s ugostiteljima, hotelijerima, radijskim i TV kućama, kabelskim distributerima... svima koje ZAMP temeljem Zakona o zaštiti autorskih i srodnih prava iz 2003. tretira kao korisnike glazbe, a time i obveznike plaćanja naknade ZAMP-u. Zaštitu sudova traže oni koji smatraju da su naknade ZAMP-a previsoke i proizvoljne. Samo od travnja 2005. do travnja 2009. Trgovački sud donio je 1127 presuda u kojima je stranka u sporu bila ZAMP, a ogromna većina presuđena je u korist ZAMP-a.

Iz presuda objavljenih na internetskim stranicma vidljivo je da je tijekom 2007. i 2008. sudac Vukelić osobno vodio 16 predmeta u kojima je stranka u postupku bio HDS-ZAMP, od čega je u 15 presuđeno u korist ZAMP-a.

Je li Vukelić smio suditi u predmetima u kojima je stranka u postupku udruga od koje prima novčanu naknadu za autorska prava ili je morao zatražiti izuzeće?

Zahtjev za izuzeće

U Državnom sudbenom vijeću nisu nam na to pitanje željeli odgovoriti, uz obrazloženje da se ne smiju upuštati u prejudiciranje mogućih budućih odluka u slučaju Vukelić. DSV će, naime, uskoro morati odlučiti hoće li Vukelića ponovo izabrati za predsjednika Visokog trgovačkog suda. Činjenica je da mu presude koje je donio u slučaju HDS-ZAMP nisu bile prepreka za imenovanje na čelo toga suda 2009. Prema tada važećem zakonu, predsjednike sudova nije imenovao DSV, već ministar pravosuđa, a tadašnji ministar Ivan Šimonović studirao je pravo u generaciji s jednim od utemeljitelja HDS ZAMP-a, predsjednikom Ivom Josipovićem. Zakon o parničnom postupku koji se primjenjuje na suce trgovačkih sudova, propisuje okolnosti u kojima je sudac sam dužan zatražiti izuzeće iz predmeta jer postoji opasnost da će prekršiti načelo nepristranosti.

Nije se javio

To su sve situacije u kojima je sudac izravno ili neizravno interesno ili emocionalno povezan s jednom od stranaka u postupku.Sucu Vukeliću uputili smo pitanje smatra li da je sudeći u tim predmetima bio u sukobu interesa, a njegov odgovor do zaključenja broja nismo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 14:14