TAKSI U CRVENOM

U PREDSTEČAJNOJ NAGODBI Cammeo bi vjerovnicima platio 30 posto duga, a traži da mu država otpiše 70 posto!?

Tvrtke povezane u Cammeo grupu u ozbiljnim su financijskim problemima. Otkako je počeo postupak predstečajne nagodbe s državom, Fini se samo za osnovno poduzeće, Cammeo grupu, javilo više desetaka vjerovnika, a samo u jednom danu Fina zaprimi i po četiri tražbine vjerovnika u iznosu nešto manjem od tri milijuna kuna.

Nagodba u crvenom

Procjenjuje se da su dugovi tvrtke veći od dvadeset, a neki izvori tvrde i pedeset milijuna kuna, od čega se polovica odnosi na potraživanja države. Cammeo je Fini predstavio plan restrukturiranja i konsolidacije koji je, najblaže rečeno, ambiciozan.

Cammeo, naime, od države traži otpis svih kamata i 70 posto duga , a platili bi samo 30 posto, i to u idućih 60 mjeseci, s kamatom od 4,5 posto. Plan koji su podastrli nagodbenom vijeću uključuje i otpis 30 posto obaveza prema vjerovnicima te otplatu ostatka duga unutar dvije godine.

No, čak i kada bi država bila tako velikodušna, pitanje je bi li se Cammeo uspio izvući iz crvenog. Naime, uz milijunski otpis dugovanja, Cammeo je u planu predočio i prijedlog novog poslovanja koji uključuje drastično povećanje prihoda, smanjenje troškova osoblja i drugih troškova. Ukupno namjeravaju srezati troškove za oko 40 posto, a prihode povećati za 24 posto!

Novi vozni park

Kako, s obzirom na to da je ionako mršav kolač na tržištu taksi usluga dodatno uzdrman uvođenjem 350 novih dozvola u Zagrebu, u planu nisu detaljno pojasnili.

Cammeo je uložio 28 milijuna kuna u novi vozni park. Riječ je o 150 automobila koji su nabavljeni preko operativnog leasinga, za razliku od vozila kupljenih preko financijskog leasinga, koje sada namjeravaju prodati. Poanta je te operacije u uštedi, jer se vjeruje da će nove Opel Insignije imati značajno manje amortizacijske i servisne troškove te nižu potrošnju goriva.

Uprava optimistična

U Upravi tvrtke uvjereni su da Cammeo ne propada, nego si predstečajnom nagodbom olakšava poslovanje. Pojašnjavaju da je njihovo zakonsko pravo tražiti otpis kamate i dijela duga, no ne moraju ga dobiti.

U Svetoj Nedelji imali 1000 vožnji dnevno?

“Stari” zagrebački taksisti od početka upozoravaju da Cammeo krši zakon jer vozilima s dozvolom za taksiranje po Svetoj Nedelji operiraju i na zagrebačkom tržištu. Cammeo je, naime, poslovni plan za Zagreb bazirao na 150 dozvola za toliki broj vozila, no dobili su 74 licence. Stoga su se domislili i ostatak dozvola za 76 vozila dobili u Sv. Nedelji. Tvrde da svetonedeljska vozila rade samo na području toga grada, osim kada klijent zatraži prijevoz u Zagreb. No, to je teško povjerovati jer su prihodi Cammea u Sv. Nedelji u prosjeku godišnje bili deset milijuna kuna. Da je prosječna vožnja stajala 29 kuna, riječ je o 950 vožnji svaki dan, tj. 346.750 u godinu dana. Nije loše za grad od 18 tisuća stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:55