NOVA PRAVNA OPERACIJA BIVŠE PREMIJERKE

Jadranka Kosor pokreće bitku protiv HDZ-a na Ustavnom sudu

 Goran Mehkek/CROPIX

- Ministarstvu uprave predali smo zahtjev za obavljanje nadzora nad HDZ -om! Želimo da se utvrdi je li stranka poštovala Zakon o političkim strankama - izjavio je jučer Krunislav Olujić, odvjetnik Jadranke Kosor koja se protiv odluke o isključenju iz HDZ-a odlučila boriti svim pravnim sredstvima. Njezin odvjetnik najavljuje i borbu na Ustavnom sudu.

Olujić objašnjava da će na Ustavnom sudu podnijeti zahtjev za nadzor ustavnosti djelovanja HDZ-a.

- To je moguće prema odredbama Ustava jer držimo da je nepoštovanjem ustavnih odredbi povrijeđen Ustav te stečena pretpostavka da se očituje i Ustavni sud. Bit će to prvi takav zahtjev Ustavnom sudu - najavio je odvjetnik Olujić. Ministarstvu uprave obratili su se jer smatraju da političke stranke moraju poštovati temeljna ustavna i demokratska načela.

- Ovim zahtjevom ne možemo tražiti poništenje odluke niti je možemo učiniti upitnom, ali tražimo da se utvrdi je li HDZ kao politička stranka, koja je dužna poštovati zakon, kršila odredbe Ustava i njegova temeljna načela, na čiju primjenu se poziv Statut HDZ-a - rekao je odvjetnik Olujić.

Dodao je kako je jedno od tih načela da onome kome se sudi mora suditi nepristrani sud, a smatraju da su u konkretnom slučaju sudili pristrani suci, odnosno oni koji su obavljali i stranačke dužnosti. - Također smatramo da je samo ovlašteni tužitelj mogao pokrenuti stegovni postupak te da bez zahtjeva nema ni takvog postupka, a jasno smo dokazali da gradska organizacija HDZ-a ne može biti stegovni tužitelj protiv Kosor jer se radilo o odluci političke naravi - izjavio je odvjetnik Olujić.

- Cijeli je postupak protiv Kosor morao bit javan, na što obvezuje članak drugi Zakona o političkim strankana koji kaže da djelovanje političkih stranaka mora biti javno i da se samo Statutom stranke ili iznimno u nekim slučajevima može isključiti javnost. Statut HDZ-a ne predviđa isključenje javnosti pa je HDZ počinio prekršaj.

Odlukom HDZ-a o isključenju Jadranke Kosor na mala se vrata vraća verbalni delikt i delikt mišljenja - ustvrdio je odvjetnik Olujić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:17