GLOBUS OTKRIVA

'PRAVI UDAR BIT ĆE NA JESEN. PRITISNUT ĆEMO VLADU DA RASPIŠE PRIJEVREMENE IZBORE' Specijalni izvještaj iz vrha HDZ-a

 Robert Fajt / CROPIX

Ne bih to nazvao kulturnim ratom, kao što kaže premijer Milanović. Ono što se u Hrvatskoj počinje događati to vam je naprije demokršćanska revolucija, a mi u HDZ-u imamo zadatak politički artikulirati i promicati njezine vrijednosti”, u utorak ujutro jedan član Predsjedništva HDZ-a objašnjavao mi je poziciju njegove stranke u akciji “U ime obitelji”, koja je u deset dana skupila pola milijuna potpisa. Kad je HDZ-u prije mjesec dana stiglo pismo te građanske inicijative s pozi­vom da se izjasne bi li u Ustav trebala ući odredba da je brak zajednica muškarca i žene, iz HDZ-a su odmah poslali odgovor da podržavaju tu inicijativu, piše Globus.

“Nekoliko dana prije početka prikupljanja potpisa poslali smo svim našim lokalnim organizacijama dopis i pozvali ih da podrže i daju potpis za referendumsko pitanje”, otkriva mi jedan od Karamarkovih suradnika.

Odmah mi dodaje da se HDZ nije, niti se namjerava uključiti u organizaciju skupljanja potpisa jer nisu željeli da se jedna, za njih, odlična građanska inicijativa u startu politički kompromitira.

“No, zato ćemo u svim našim istupima braniti ustavno pravo te skupine građana da se referendum provede i da se u slučaju njegova uspjeha u Ustav ugradi odredba da je brak zajednica muškarca i žene. Mi smo demokršćanska stranka”, govore mi HDZ-ovci.

Nije tajna da je HDZ još prije europskih izbora pregovarao sa strankom Hrast, koja je navodno uključena u prikupljanje potpisa za referendum, i koja trenutačno predstavlja i brani interese hrvatske Crkve na političkoj sceni.

No, lideri Hrasta, uzdajući se u snagu Kaptola, odbili su HDZ i poručili im da žele sami izaći na izbore i provjeriti svoje domete.

Ta procjena nije se pokazala ispravnom budući da Hrast nije prešao prag na europskim izborima, a i na lokalnima je ostvario mizeran rezultat.

Zato kad je premijer Milanović doveo u pitanje provedbu referenduma, odnosno izmjenu Ustava, nije trebalo dugo čekati da HDZ, kao pobjednik europskih izbora, uđe u sukob s predsjednikom Vlade, izgura Hrast i nametne se kao glavna politička opcija koja štiti demokršćanske vrijednosti.

Stranci Tomislava Karamarka silno je trebalo neko svjetonazorsko pitanje na kojem bi mogao pozicionirati svoj HDZ.

Nešto s čime će, ako već ne privući sebi, onda barem odvući dio građana od politički sve slabije, ali i dalje vladajuće Kukuriku koalicije.

Oporbeni HDZ Ive Sanadera u vrijeme Vlade Ivice Račana građane je zapalio prosvjedima protiv Haškog suda poput onog na Splitskoj rivi 2001. Bio je to trenutak kad je najveći dio građana zemlje bio protiv suđenja hrvatskim generalima na Međunarodnom sudu, i to je Sanader uspješno iskorištavao.

Karamarko danas više ne može toliko profitirati na Domovinskom ratu, pogotovo nakon što je zimus oslobođeni general Ante Gotovina na Trgu bana Josipa Jelačića pred 100 tisuća ljudi izjavio kako je rat završio i da se “svi trebamo okrenuti budućnosti”.

Ali zato može ponešto dobiti na prvom velikom političko-društvenom sukobu tradicionalnih i LGBT vrijednosti.

Tu je Karamarkov HDZ u identičnoj poziciji kao i Sanaderov 2001. godine – zastupa stranu koju čini velika većina građana ove zemlje, piše Globus.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 20:02